5 milioane de porci ucisi in ultimul an in Asia din cauza pestei porcine

5 milioane de porci ucisi in ultimul an in Asia din cauza pestei porcine


Agentia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) a cerut vineri o consolidare a supravegherii frontierelor pentru a se limita propagarea pestei porcine in Asia, epidemie care a provocat pe acest continent moartea a aproximativ cinci milioane de porci intr-un an, din cauza bolii sau a sacrificarii preventive, relateaza AFP.

"Dat fiind ca nu exista vaccinuri disponibile, trebuie sa luam masuri de contracarare a acestei boli. Statele trebuie sa-si supravegheze frontierele terestre, maritime si aeriene pentru a impiedica patrunderea si eventuala propagare a bolii prin intermediul porcilor contaminati ori a produselor pe baza de carne de porc contaminate", mentioneaza intr-un comunicat veterinarul-sef al FAO, Juan Lubroth.

 

"Invitam statele de risc sa instituie masuri de biosecuritate eficiente pentru a impiedica trecerea granitelor in cazul porcilor contaminati sau a produselor pe baza de carne de porc contaminate", insista el.

 

Potrivit FAO, in Asia pesta porcina africana este prezenta in sase tari, respectiv Cambogia, China, Coreea de Nord, Laos, Mongolia si Vietnam, trei dintre acestea, si anume China, Vietnam si Mongolia pierzand 10% din efectivele de porcine. Experti estimeaza de asemenea ca in China raspandirea pestei porcine va reduce anul acesta cu circa o treime productia de carne de porc.

 

In ultimul an, pesta porcina africana s-a extins in Asia, iar in Europa au fost raportate cazuri in ultimii cinci ani. Aceasta epidemie poate implica pierderi importante pentru industria carnii de porc. De pilda, oficiali bulgari estimeaza ca pierderile provocate de epidemia de pesta porcina ar putea ajunge in Bulgaria la circa doua miliarde de leva (1,15 miliarde de dolari) si chiar la pierderea intregului sector de crestere a porcilor in aceasta tara.

 

Comisia Europeana a avertizat ca noile zone cu risc ridicat privind pesta porcina africana sunt Bulgaria, Polonia si Lituania. Pana acum nu s-au inregistrat cazuri in Europa Occidentala.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pesta porcina africana nu afecteaza omul, ci doar porcii domestici si mistretii.Poti fi interesat si de