40 de milioane de euro prin PNDR 2020 pentru cooperarea intre actorii lantului de aprovizionare

40 de milioane de euro prin PNDR 2020 pentru cooperarea intre actorii lantului de aprovizionare


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste, pana in data de 26 noiembrie, cereri de finantare pentru investitii prin submasura 16.4/16.4a – Sprijin acordat pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare in sectorul agricol si pomicol din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020).

Potrivit unui comunicat al AFIR, beneficiarii eligibili care pot primi finantare prin submasura 16.4 si 16.4a sunt parteneriatele constituite, in baza unui Acord de Cooperare, din cel putin un fermier, un grup sau o organizatie de producatori sau cooperativa, care isi desfasoara activitatea in sectorul agricol/ pomicol si cel putin un partener din categoriile: fermieri, microintreprinderi si intreprinderi mici, organizatii neguvernamentale, autoritati publice, unitati scolare (inclusiv universitatile de profil), unitatile sanitare, de agrement si de alimentatie publica.

 

Cuantumul sprijinului acordat prin aceste doua submasuri este 100% nerambursabil, iar valoarea sprijinului este de 250.000 de euro. Fondurile alocate pentru aceasta sesiune se ridica la 40 milioane euro pentru sM 16.4. Pragul minim de selectie al proiectelor pentru cele doua submasuri este de 10 puncte.

 

Potrivit sursei citate, un exemplu de proiect finantat prin submasura 16.4 este Dezvoltarea pietelor locale exclusiv prin lanturi scurte de aprovizionare pentru produse lactate. Semnarea contractului de finantare s-a facut in septembrie 2018.

 

"Solicitantul fondurilor europene nerambursabile este parteneriatul constituit in baza unui acord de cooperare intre doi producatori de lapte si produse lactate din zona Sangeorz-Bai, doua unitati de invatamant, o pensiune agroturistica si un GAL. Astfel, pentru o perioada initiala de 24 de luni, proiectul asigura cooperarea intre urmatoarele Asociatia Grupul de Actiune Locala Lider Bistrita-Nasaud, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Societatea Cooperativa Agricola de Gradul I - Grupul de Producatori Singeorz-Bai, Deac Ilisca Persoana Fizica Autorizata, Scoala Gimnaziala "Artemiu Publiu Alexi" Sangeorz-Bai, Scridonesi Mihai Gabriel Intreprindere Individuala si Pensiunea Agroturistica "Victoria" , precizeaza AFIR.

 

Initiativa implementarii proiectului a avut la baza faptul ca partenerii fermieri producatori de lapte si produse din lapte nu aveau un punct de vanzare permanent. Asadar, implementarea proiectului urmareste si largirea bazei de potentiali clienti pentru produsele lactate ale partenerilor, care va include si populatia din Sangeorz-Bai si Nasaud, turistii care tranziteaza zona, domeniul HORECA.

 

Primul pas pentru realizarea acestor obiective este infiintarea si dezvoltarea pietelor locale si integrarea unui lant scurt de comercializare a produselor partenerilor. In acest scop, din fondurile disponibile prin submasura 16.4 din PNDR 2020 se vor inchiria puncte de comercializare la o distanta de maxim 50 de kilometri fata de zona de productie - adica in Sangeorz-Bai si Nasaud Lantul scurt presupune plasarea si comercializarea directa a produselor obtinute.

 

Valoarea totala a proiectului este de 119.000 euro, din care 100.000 euro reprezinta valoare totala eligibila a proiectului. Proiectul se afla in stadiu de implementare, data finalizarii fiind aprilie 2022. Potrivit AFIR, depunerea cererilor de finantare se realizeaza on-line pe www.afir.info.



Poti fi interesat si de