35 de produse tradionale din carne, inregistrate

35 de produse tradionale din carne, inregistrate


La inceputul lunii septembrie erau inregistrate la Ministerul Agriculturii, conform noii legislatii, doar 104 produse tradionale, comparativ cu peste 4.000 anterior.

prod-tradi1La inceputul lunii septembrie erau inregistrate la Ministerul Agriculturii, conform noii legislatii, doar 104 produse tradionale, comparativ cu peste 4.000 anterior.


Cele mai multe atestate sunt pe carne (35), lapte (26) si paine (18), in timp ce pentru fructe sunt inregistrate doar 11, pentru peste - 7 si pentru bauturi - 5. Producatorii mai pot sa-si reinnoiasca atestatele doar pana la data de 11 septembrie.

Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii, sustine ca alte 21 de dosare sunt in lucru, in timp ce 120 au fost respinse. In multe dintre aceste cazuri, dosarele nu au fost acceptate, deoarece solicitarile veneau din partea unor producatori industriali care vroiau sa-si faca sectii de produse traditionale, ceea ce legislatia nu permite.

Produsele traditionale sunt pentru micii crescatori, in timp ce pentru tot ce este industrial avem reteta consacrata , a precizat Morarescu.

Conform noii legislatii, pentru atestarea unui produs traditional, in primul rand trebuie ca acesta sa fie fabricat pe teritoriul Romaniei. De asemenea, produsul nu trebuie sa aiba in compozitie aditivi alimentari, fiind obligatoriu ca materia prima sa fie locala, iar in acceptiunea europeana acest lucru inseamna national. Procesul tehnologic si modul de procesare al produselor trebuie sa aiba o caracteristica traditionala iar reteta sa fie transmisa de generatii.

Pentru a delimita produsul traditional de cel industrial a fost limitata cantitatea de productie pentru ca traditionalitatea inseamna o activitate manuala.



Poti fi interesat si de