30 de focare noi de pesta porcina africana, inregistrate in doar o saptamana

30 de focare noi de pesta porcina africana, inregistrate in doar o saptamana


Un numar de 30 de focare noi de pesta porcina africana (PPA) au fost inregistrate in perioada 5 - 11 noiembrie, din care cele mai multe in judetele Ialomita (sase focare), Teleorman (patru focare) si Dambovita (trei focare).

De asemenea, in judetele Bihor, Giurgiu, Olt si Satu Mare s-au inregistrat cate doua focare noi, iar in Alba, Arad, Botosani, Buzau, Galati, Gorj, Mehedinti, Neamt si Salaj, cate un focar.

 

In ultima saptamana au fost stinse un numar de 44 de focare de pesta porcina africana (PPA), iar in data de 11 noiembrie 2021 mai sunt active 549 de focare de PPA, dintre care 21 de focare in exploatatii comerciale si doua focare in exploatatii comerciale de tip A, fiind afectate 426.538 de porcine (animale afectate din focarele active).

 

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 5.932 de cazuri la mistreti in 41 de judete.

 

In intervalul 5 - 11 noiembrie 2021, au fost inregistrate si 21 de cazuri noi de PPA la mistreti, dupa cum urmeaza: judetul Bacau (un caz), judetul Bihor (un caz), judetul Botosani (doua cazuri), judetul Brasov (doua cazuri), judetul Cluj (cinci cazuri), judetul Neamt (doua cazuri), judetul Prahova (doua cazuri), judetul Satu Mare (trei cazuri) si judetul Vaslui (trei cazuri).

 

Potrivit ANSVSA, principalele cauze care duc la aparitia de noi focare sunt: intrarea/iesirea porcinelor in/din exploatatii fara a se solicita medicului veterinar documente care sa ateste starea de sanatate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restrictie (protectie, supraveghere, infectata), deci nerespectarea restrictiilor prevazute in prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie sa se stabileasca si sa se aplice in aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fara notificarea medicului veterinar, carnea provenita de la acesta constituind in permanenta o sursa de difuzare a virusului PPA (virusul rezista in carne congelata peste doi ani); nerespectarea obligatiei de catre detinatori de a anunta medicul veterinar atunci cand la porcii pe care-i detin apar imbolnaviri si/sau mortalitati; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morti de PPA in padure, pasune, marginea apelor etc; nerespectarea masurilor minime de biosecuritate, in multe exploatatii nonprofesionale aflate in zonele de protectie si supraveghere, stabilite si aprobate in cadrul CLCB.



Poti fi interesat si de