3 sfaturi pentru etichetarea sigura a produselor alimentare

3 sfaturi pentru etichetarea sigura a produselor alimentare


Eticheta: ADN-ul produselor de orice natura

In fiecare zi, in sectorul de retail milioane de consumatori cumpara produse alimentare si alte tipuri de produse. Cea mai importanta sursa de informatii pentru acestia: eticheta. Pe eticheta se regasesc:

- informatiile privind provenienta

- valorile nutritionale

- alergenii

- data de valabilitate minima

- greutatea si pretul, si multe alte informatii utile.

 

Aceste date va ofera orientarea necesara pentru a pune produsele corecte in cosul de cumparaturi. In afara de o buna lizibilitate trebuie sa va asigurati ca ingredientele produsului sunt etichetate corect si sugereaza ca este vorba despre un produs sanatos.

 

In plus, producatorul trebuie sa se asigure ca: persoana care modifica retetele produselor cunoaste pe deplin efectele. Chiar si cele mai mici modificari ale ingredientelor necesita reetichetarea produselor. In general, exista de asemenea obligatia comunicarii tuturor diferentelor in declaratia pentru consumator, inainte de incheierea unui contract de vanzare-cumparare in magazinul online.

 

Informatiile gresite de pe etichete se numara printre cele mai frecvente cauze pentru rechemarile produselor alimentare. Indiferent ce lacuna are eticheta: orice eroare poate avea urmari grave. Pe de o parte, este vorba despre siguranta produselor alimentare. De exemplu, alergenii: daca acestia nu sunt evidentiati corect, consumul alimentului poate fi nociv pentru sanatatea multor persoane. Pe de alta parte, este vorba si despre multi bani. De cele mai multe ori, rechemarile sunt extrem de costisitoare pentru producatori. La costurile logistice ale unei actiuni de rechemare se adauga costurile pentru activitatile ulterioare sau eliminarea produselor. In asa-numite cazuri Worst Case se pune de asemenea problema unor despagubiri, daca produsele sunt, de fapt, ireprosabile.

 

Cine vrea sa fie sigur poate evita eventualele surse de eroare posibile la etichetare, cu aceste masuri:

  1. Administrarea datelor esentiale la nivel central

Nimic nu cauzeaza mai multe erori decat gestiunea dubla a datelor. Din acest motiv, tocmai pentru producatori de alimente sunt valabile urmatoarele: daca de exemplu se modifica retete sau clientul doreste o noua eticheta decorativa, este important ca datele sa fie ajustate doar o data. Administrarea datelor in sistemul ERP este solutia ideala, deoarece acesta aprovizioneaza automat cu datele necesare toate subsistemele, ca de ex. unitatile de etichetare. Companiile cu mai multe puncte de lucru se pot asigura astfel ca datele sunt disponibile automat in toate filialele. Disparand nevoia anevoioasa si costisitoare de administrare dubla a datelor, scade riscul erorilor de etichetare si totodata cota de reclamatii. In plus, acest lucru faciliteaza manevrarea usoara a pachetelor mixte, unde articole diferite ajung intr-un singur pachet la consumatorul final.

 

Managementul optim al datelor = etichetarea optima a produselor

 

Astfel de riscuri pot fi minimizate numai prin solutii software, tehnologii moderne si procese transparente. Managementul optim al datelor se reflecta direct in calitatea produselor etichetate: doar procesarea automata a informatiilor in combinatie cu tehnologiile corecte furnizeaza informatiile corecte in elementul de etichetare corect. Deoarece rezulta atat de putine rebuturi, scad si cheltuielile pentru materialele de consum precum folia, etichetele si cerneala de imprimare. Pentru siguranta completa, pot fi instalate sisteme de control optice. Acestea detecteaza in mod fiabil erorile de pe ambalaje si se asigura ca niciun produs etichetat gresit nu paraseste fabrica.

 

  1. Vizualizarea etichetelor direct pe linie

Etichetarea nu este o sarcina triviala, pentru ca fiecare eroare costa bani. O imagine face mai mult ca o mie de cuvinte – si poate asigura transparenta in jungla de etichete. In cazul schimbarilor dese ale produselor se recomanda vizualizarea etichetelor pe monitoare, direct la linia de etichetare. Acest lucru ajuta angajatii sa previna eventualele erori.

 

Activitatea de etichetare zilnica nu este scutita de provocari, numarul de directive, legi si cerinte comerciale crescand in fiecare an. Totodata clientii devin tot mai pretentiosi: unul doreste un layout, altul altfel de layout, exista diferite sigilii de calitate, numeroase etichete decorative, tot mai multe versiuni lingvistice. Pentru 100 de produse pot aparea peste 2.000 de variante de etichetare. Erorile de etichetare nu reprezinta o raritate, putand avea urmari negative variate. Pentru a simplifica aceasta complexitate, numeroase companii mizeaza pe vizualizare: pe monitoare se afiseaza clar pentru angajati care comanda se afla momentan in prelucrare, ce produse si cate la numar include o comanda si ce eticheta trebuie aplicata. Urmarea: pot fi evitate cu succes etichetarile eronate si livrarile gresite.

 

  1. Derularea inspectiilor de calitate cu ajutorul sistemelor IT

Mecanismele de control bazate pe IT aduc un plus de siguranta la etichetare in cadrulManagementului calitatii. Corespunde textul de pe eticheta? Toate datele si DVM sunt corecte? Sunt tiparite logo-urile si sigiliile de calitate corecte? Este corecta si esentiala formularea acestor intrebari sub forma de rutina – in mod ideal, inainte de etichetarea produselor. De aceea, procedura urmatoare poate fi folosita drept exemplu de buna practica in domeniu:

 

  1. Se lanseaza comanda de etichetare. Se tiparesc etichete de test (eticheta de produs si de total) si se verifica cuprinsul pe baza unei liste de control. Responsabilul de linie semneaza si salveaza bonul.
  2. Se tipareste o eticheta corecta si se verifica cu eticheta de test.
  3. Etichetarea in serie este initializata abia in caz de rezultat corect.

 

Cel putin in teorie. Realitatea este insa alta. In activitatea zilnica agitata, angajatii au tendinta de a sari pasi individuali si de a-i „recupera“ ulterior. De multe ori, cu urmarile serioase descrise la inceput. Solutiile software specifice sau modulele din sistemul ERP vin in ajutor in acest sens, controland intregul procedeu si impunand ordinea necesara: procesul poate fi continuat numai dupa finalizarea pasului anterior stabilit. Aceasta siguranta de proces nu doar minimizeaza numarul de erori, ci aduce un plus de control si transparenta. Fluxurile asistate de solutii software sunt documentate automat, putand fi reconstruite si evaluate mai bine.

 

Paza buna trece primejdia rea

Manevrarea centrala si fiabila a datelor este un instrument decisiv in prevenirea erorilor de etichetare, ce garanteaza ca niciun produs etichetat gresit nu isi face drum spre client. Din acest motiv, solutia software potrivita se afla in atentia managementului riscurilor: aceasta sporeste siguranta produselor alimentare, economiseste bani, timp si va scuteste de nervi. De asemenea, aceasta asigura documentarea transparenta fata de client, consumator si legiuitor. Paza buna trece primejdia rea.

 

Date contact CSB-System Romania SRL

Tel.: +40-368-446235 / Fax: +40-368-446236 / office@csb-system.ro / www.csb.com



Poti fi interesat si de