27 de milioane de euro prin Programul Operational pentru Pescuit

27 de milioane de euro prin Programul Operational pentru Pescuit


Autoritatea de Management (AM) pentru Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) a anuntat luna aceasta lansarea a 12 sesiuni de depunere a proiectelor pentru beneficiarii din teritoriul in care se aplica mecanismul financiar Investitii Teritorial Integrate-Delta Dunarii (ITI-DD).

program pescuit2Potrivit unui comunicat de presa remis de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) pentru ITI-DD, cele 12 sesiuni de depunere a proiectelor lansate de AM ofera eventualilor beneficiari aproximativ 27 de milioane de euro.

"Strategia POPAM 2014-2020 isi propune in principal cresterea productiei in acvacultura si procesare. De asemenea, isi propune cresterea profitabilitatii operatorilor, conservarea biodiversitatii si protectia mediului, mentinerea si crearea de locuri de munca, in special in zonele pescaresti", se arata in comunicatul de presa al ADI ITI-DD.

Sursa citata mentioneaza ca din cele 27 de milioane de euro, cea mai mare suma, respectiv 18 milioane de euro, este alocata pentru investitii productive in domeniul acvaculturii.

"Se dau bani si pentru adaposturi si restaurante pescaresti. Alocarea financiara pentru cei care vor dezvolta proiecte pe componenta promovarea pescuitului durabil este de 1.600.000 de euro iar valoarea maxima eligibila a unui proiect pe Masura 6.1 - Diversificarea veniturilor si noi forme de venit este de 150.000 de euro. Sunt finantate investitii in turismul cu undita, restaurante cu specific pescaresc, servicii de mediu aferente pescuitului", se specifica in comunicatul de presa al asociatiei.

Potrivit site-ului AM al POPAM, cele mai multe sesiuni de depunere a proiectelor, unele dintre ele deschise chiar vineri, 26 ianuarie, se vor inchide la sfarsitul lunii martie.

ADI ITI-DD este o asociatie formata din entitati publice si private care are drept obiectiv emiterea avizelor de conformare a cererilor de finantare cu Strategia integrata de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii aprobata in urma cu doi ani de Guvernul Romaniei. De asemenea, ADI ITI-DD acorda gratuit consultanta eventualilor beneficiari ai ITI-DD.

ITI-DD este singura investitie teritorial-integrata care se implementeaza in Romania in actuala perioada de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operationale unei zone delimitata geografic, cu un anumit specific, in vederea dezvoltarii. Bugetul total estimat al acestui mecanism financiar este de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adauga finantarea nationala.



Poti fi interesat si de