21 de state UE cer CE ca ajutoarele pentru agricultorii afectati de embargoul rus sa nu fie acoperite din 'rezerva de criza'

21 de state UE cer CE ca ajutoarele pentru agricultorii afectati de embargoul rus sa nu fie acoperite din 'rezerva de criza'


Ministrii agriculturii din 21 de state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, au semnat luni o declaratie comuna in care cer Comisiei Europene sa garanteze alocarea in bugetul pe anul 2015 a unor fonduri suficiente pentru ajutorarea agricultorilor afectati de embargoul rus, precum si pentru alte crize ce ar putea sa apara, transmite AFP.

euro-ue1Ministrii agriculturii din 21 de state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, au semnat luni o declaratie comuna in care cer Comisiei Europene sa garanteze alocarea in bugetul pe anul 2015 a unor fonduri suficiente pentru ajutorarea agricultorilor afectati de embargoul rus, precum si pentru alte crize ce ar putea sa apara, transmite AFP.


In textul convenit, cei 21 de ministri insista pe langa Comisia Europeana sa acorde compensatiile din suma de 450 de milioane de euro destinata finantarii Politicii Agricole Comune (PAC). Executivul european vrea sa foloseasca aceasta suma pentru acoperirea unor deficite in bugetul pe anul in curs si sa acorde agricultorilor ajutoarele din 'rezerva de criza specifica', ce are o valoare totala de 432 de milioane de euro, dar care poate fi constituita numai in schimbul diminuarii cu 1% a subventiilor agricole obisnuite.

Comisia Europeana a anuntat deja ca va oferi producatorilor de legume si de lactate, ce inregistreaza pierderi in urma embargoului rus, compensatii in valoare de 344 de milioane de euro, astfel ca, daca se va baza doar pe rezerva de criza, i-ar mai ramane pentru anul viitor doar 88 de milioane de euro pentru eventuale noi masuri de sprijinire a agricultorilorsau pentru orice alta situatie neprevazuta.

'Rezerva de criza agricola trebuie pastrata pentru a ne mentine capacitatea de reactie pentru anul 2015 in eventualitatea agravarii dificultatilor economice sau a unei noi crize', se argumenteaza in declaratia semnata luni.

Insa o decizie concreta urmeaza sa se ia in cadrul negocierilor privind bugetul UE pentru anul viitor, care trebuie definitivate pe 17 noiembrie.

In urma semnarii declaratiei de luni, ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, apreciaza ca cele 21 de state semnatare vor avea motive intemeiate sa blocheze negocierile bugetare daca nu le vor fi satisfacute cererile. El a adaugat ca omologii sai german si italian nu au semnat declaratia, desi acestia si-ar fi exprimat sustinerea pentru ea, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de