2019 a fost "anul porcului" in Franta, cu cresteri de pret uriase

2019 a fost "anul porcului" in Franta, cu cresteri de pret uriase


Cresterea cererii de carne de porc in China a facut ca preturile din Franta sa creasca constant de la mijlocul lunii martie 2019, atingand o medie de 1,496 euro per kilogram carcasa, cel mai ridicat nivel atins din 1992.

In cel mai recent studiu de piata Genesus, Philippe Malletroit, directorul companiei pentru Franta, face o scurta descriere a modului in care a fost resimtit 2019 in buzunarele crescatorilor de porci din Franta.

 

"Fata de 2018, media pretului anual al pietei a crescut cu 30 de centi per kilogram, ceea ce inseamna o crestere de 25% sau o diferenta de aproximativ 28 de euro (31 dolari) per porc. In mod clar, cresterea preturilor a inceput la jumatatea lunii martie si a atins cel mai inalt nivel, de 1,702 euro per kilogram in luna decembrie. De la mijlocul lunii decembrie, pretul porcului a pierdut 6,9 euro centi per kilogram si a ajuns la 1,633 euro per kilogram carcasa pana la sfarsitul anului (30 decembrie). Activitatea de sacrificare in Europa a scazut in aceasta perioada din cauza cererii mai mici de pe pietele interne si de export, dar si din cauza vacantelor de sfarsit de an", a explicat Malletroit.

 

Impactul asupra preturilor a fost reflectat si pe piata purceilor. "Pe 27 decembrie, pretul pentru purcel de 8 kg a fost de 35,47 euro in Bretania (principala zona producatoare de porci din Franta), in timp ce cu un an in urma (pe 21 decembrie 2018), pretul a fost de 19,23 euro - o crestere cu peste 84% intr-un an", a comentat directorul Genesus.



Poti fi interesat si de