2017 a inregistrat cea mai buna productie de pastrav
Joi, 23 Noiembrie 2017
Joi, 23 Noiembrie 2017
Pastravariile din judetul Caras-Severin inregistreaza, in acest an, cea mai buna productie realizata pana acum, estimarea fiind de peste 145 de tone de peste.
"Directia Silvica a judetului Caras-Severin administreaza patru pastravarii: Toplet, ce apartine de Ocolul Silvic Baile Herculane, Minis - Ocolul Silvic Bozovici, Valea Bei - Ocolul Silvic Sasca Montana si Semenic, la Ocolul Silvic Valiug. Programul Directiei Silvice Caras-Severin este de 135 tone pe an de pastrav valorificabil pentru consumul populatiei, din care, la zece luni au fost realizate deja 120 tone. Avem premise favorabile, avand incheiate contracte, sa realizam peste 145 tone la finele anului, tinand cont si de faptul ca acum, in postul Craciunului, consumul de peste creste", a declarat seful Biroului Vanatoare si Salmonicultura din Directia Silvica Caras-Severin, Traian Rosu.
Acesta a afirmat ca la Ocolul Silvic Baile Herculane s-a inregistrat cea mai buna productie realizata pana in prezent, de aproape 80 de tone. Aici exista o statie de incubare unde se produce puiet, atat din icre proprii, cat si din icre aduse din import, in baza unui program stabilit si a unei licitatii de adjudecare a acestui material biologic.
"La Ocolul Silvic Bozovici avem si pastravi reproducatori, unde producem anual 200.000 de icre de pastrav din speciile curcubeu si mai putin fantanel. Acestea se incubeaza si la Pastravaria Minis, dar si la Toplet - Baile Herculane, unde avem conditii mult mai bune, in sensul ca avem apa de izvor cu debit relativ constant, cu temperatura constanta si oxigenata, ideal pentru incubatia si cresterea puietului in primele zile de viata. Pe langa acestea, mai sunt aduse si icre din import, respectiv, din Danemarca, tot pe baza de licitatie (online). De aici, anul acesta au fost aduse 900.000 de icre ce s-au incubat in toate cele patru pastravarii", a explicat Traian Rosu.
Pe langa puietul obtinut din toate aceste pastravarii, se achizitioneaza si puiet cu o greutate intre 5 si 15 grame pe bucata, care vine in completarea efectivelor existente, deoarece sunt si pierderi cauzate, in mare parte, de factori obiectivi. Puietii sunt necesari pentru anul 2018, in vederea asigurarii productiei de pe un an pe altul si targetul privind productia de realizat ca pastrav de consum pentru populatie.
Aceasta este o activitate profitabila, dupa toate analizele anuale privind eficienta economica a pastravariilor.
"Anul trecut, de exemplu, profitul a fost de 1,2 milioane lei din activitatea de salmonicultura, respectiv cresterea dirijata, controlata a pastravului curcubeu, doar acesta pretandu-se la cresterea intensiva. Profitul inregistrat permite pastravariilor din Caras-Severin sa se dezvolte. Astfel, in acest an a fost achizitionat un elevator automat pentru scoaterea pastravului din bazine in vederea sortarii, a inventarului si a livrarii. Totodata, a fost achizitionat un sortator de trei dimensiuni si cu un numarator automat de peste, un hidrobion de 1.000 de litri, precum si doua masini de facut fulgi de gheata, necesare pe perioada de transport a pastravului", a mai precizat Traian Rosu.
Pentru anul viitor, Directia Silvica din Caras-Severin are in programul de achizitii masini automate de vidat, de eviscerat, afumatori automate pentru prepararea pastravului afumat si scoaterea pe piata, dupa obtinerea autorizatiei veterinare necesare a unui nou sortiment de pastrav de consum.
"Speram ca anul viitor sa avem trei asemenea masini pentru prepararea si vanzarea acestui sortiment, direct din pastravarii", a mai spus Traian Rosu.
Valorificarea pastravului se face en-gros pe baza de licitatii, cu firme care se ocupa de comercializarea pastravului, respectiv peste o suta de tone, iar aproape 25 tone se valorifica local.
Pastravaria Toplet, de exemplu, atinge in acest an un record in ceea ce priveste productia si se apropie de 80 de tone valorificabile. O problema cu care se confrunta, totusi, aceasta pastravarie o reprezinta sursa de apa. Debitul izvoarelor captate pentru alimentare a scazut semnificativ din cauza secetei din ultimii ani, dar mai ales cea din anul in curs, a afirmat seful Ocolului Silvic Baile Herculane, Grigore Bardac.
Pastravaria necesita anumite retehnologizari, fapt pentru care au fost facute demersurile necesare. Aceasta a fost infiintata in anul 1985, pentru o capacitate de 20 de tone, iar in prezent, productia a crescut la 80 de tone, anual.
Pastravul este un peste de calitate, crescut intr-un mediu care il imita pe cel natural.
"Din pacate, acum se importa foarte mult peste din Turcia, din Bulgaria, dar care are o calitate mult inferioara pastravului nostru, pentru ca acolo nu mai sunt pastravarii traditionale, ci sunt ferme piscicole, cu un sistem super-intensiv si cu o calitate mult mai slaba. Ei pun accent pe cantitate, nu pe calitate. Noi, insa, mergem pe sistemul traditional de crestere", a spus Silviu Popescu, angajat al Pastravariei Toplet.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...