2014 anul primei productii de calcan romanesc obtinut in crescatorie
Miercuri, 07 Mai 2014
Miercuri, 07 Mai 2014
Carnea alba de calcan este foarte cautata si destul de scumpa, motiv pentru care toate statele cu deschidere la Marea Neagra incearca sa castige o cota cat mai mare de pescuit.
In timp ce altii se bat in argumente sau direct pe mare, pescuind din cota vecinilor, un om de afaceri constantean a pus bazele primei ferme de calcan din Romania, o afacere n premiera atat pentru tara noastra, cat si pentru Europa de Est.
Finalizata in 2013, la capatul a sase ani de munca si cu o investitie de aproximativ 6 milioane de euro, SeaQualia este cea mai mare si mai moderna ferma de crestere intensiva a calcanului, din Sud-Estul Europei.Ferma este situata in localitatea Corbu din judetul Constanta si adaposteste intr-o hala imensa de 6.000 mp, un numar de 50 de bazine proiectate special pentru cresterea calcanului.
Pentru a pune pe picioare aceasta afacere, proprietarul a reusit sa atraga fonduri europene pentru o treime din investitie, insa ca orice deschizator de drumuri in Romania a fost nevoit sa-si asume o multime de riscuri, iar acestea au devenit pe parcurs extrem de costisitoare.
Afacerea cu calcan a pornit greu. Proiectul l-am depus n 2008, estimasem o investitie de circa 2-3 milioane de euro maximum, dar astazi cand tragem linie, investitia totala se ridica la 6 milioane de euro. Ne-am apucat de constructie in 2011 si am urmat cu strictete datele proiectului. Pe parcurs ne-am dat seama ca s-a gresit foarte mult, atat din partea constructorului roman, cat si a proiectantului danez. Ambii au facut un fel de start-up cu noi, aveau totul pe hartie, totul functiona foarte bine, mai putin cand s-a trecut la executia lucrarii. Diferenta de bani am reusit sa o acoperim avand in spate grupul nostru de firme, prezent n piata de multa vreme povesteste Ottis Grecu, general manager SeaQualia.
Acesta spune ca riscul a fost foarte mare, pentru ca in Romania nu exista o cultura pentru prepararea si consumul de calcan. Chiar si studiile de piata erau departe de realitate.
Noi am facut un studiu la inceput, am platit foarte mult pentru el si s-a dovedit mult pe langa adevar. In acest studiu se spunea ca Romania consuma 80 de tone de calcan pe an, iar in realitate, din datele pe care am reusit noi sa le strangem din piata, romanii nu consuma mai mult de 40 de tone. In plus, in Romania nu exista nimeni care sa stie cu exactitate cum se creste acest peste in captivitate, iar informatiile pentru business-ul nostru le-am cules mai mult din strainatate afirma Ottis Grecu.
Proprietarul fermei de calcan de la Marea Neagra este convins ca, in general piata pestelui este de viitor, nu doar pe segmentul sau de business, dar numai n conditiile in care crescatorul asigura cea mai buna calitate. Acesta este si motivul pentru care, managementul calitatii implementat la SeaQualia este unul foarte strict. Calcanul de cultura este crescut intr-un mediu nepoluat, in conditii strict controlate, respectand in acelasi timp ritmul
natural de crestere al pestelui, fara ca acesta sa fie fortat prin aditivi si tratamente. Prima productie de calcan de Corbu a fost obtinuta anul acesta, in februarie-martie, iar feedback-ul din partea clientilor se pare ca a fost unul foarte bun, atat fata de calitatea carnii, cat si fata de gustul apropiat de cel al pestelui salbatic.
Nu putem forta aceasta specie, in mediul natural calcanul tot intr-un an si jumatate creste. Nu este o crestere intensiva ca la pui, chiar daca este intr-un mediu controlat si cu apa filtrata, de aceea gustul calcanului din crescatoria noastra este foarte asemanator cu cel al pestelui salbatic. n fond, o astfel de investitie poate fi rentabil?a doar prin prisma calitatii pestelui. Avem o capacitate de productie de 150 de tone pe an, n 2014 fiind primul an de productie o sa facem mai putin, dar anul viitor cred ca ajungem la capacitatea maxima. In functie de cum va accepta piata acest produs ne gandim sa ne extindem, sa producem noi puietul, desi nu este rentabil decat la o ferma de minimum 600 de tone, spune Ottis Grecu.
Povestea primei ferme de calcan din Romania o puteti afla din editia 34 a revistei INDUSTRIACARNII.RO.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...