20 de tone de mate de porc cu depasiri de antibiotic, retinute in Portul Constanta

20 de tone de mate de porc cu depasiri de antibiotic, retinute in Portul Constanta


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a respins la frontiera 20 de tone de intestine de porc sarate, provenite din China, care contineau antibiotic de trei ori peste limita admisa, a declarat vicepresedintele institutiei, Mihai Ponea.

"Este vorba de 60 de tone de mate care au ajuns in Constanta, 40 de tone aveau un continut de antibiotic in limitele permise, iar 20 de tone inregistrau o depasire de trei ori peste limita. Aceste 20 de tone de mate puteau ajunge in nu stiu cate mii de tone de carnati pe masa a milioane de romani", a precizat Ponea.

 

Provenienta porcilor tratati cu antibiotic, respectiv cu chloramfenicol, este Spania, acolo fiind sacrificati porcii, iar ulterior matele au fost trimise in China pentru curatare si sarare. "Acestea au fost puse in butoaie si au ajuns in Romania pentru comercializare in perioada Craciunului in toate supermarketurile", a transmis vicepresedintele ANSVSA.

 

Potrivit sursei citate, rezistenta microorganismelor la antibiotice a devenit extraordinar de ingrijoratoare.

 

"Ultimul raport de anul acesta facut de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata 30.000 de morti din cauza prezentei antibioticelor in alimente. Chloramfenicolul este un antibiotic extrem de puternic, cu un spectru foarte larg, fiind introdus in hrana animalelor", a explicat Mihai Ponea. Toata cantitatea de mate a fost retinuta in PIF Constanta, aceasta urmand sa fie distrusa sau returnata furnizorului.

 Poti fi interesat si de