2,3 milioane de euro pentru crescatorii de porci din Romania
Joi, 25 Februarie 2016
Joi, 25 Februarie 2016
Crescatorii de porci din Romania vor beneficia, in perioada urmatoare, de aproximativ 2,3 milioane de euro din sprijinul european de 11,1 milioane de euro acordat Romaniei de Comisia Europeana, a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii, citat de Agerpres.
Actul normativ care parafeaza acest ajutor se afla pe circuitul de avizare interministeriala, iar in cel mai scurt timp va ajunge pe masa Guvernului pentru aprobare.
De asemenea, MADR cauta solutii si pentru acordarea unui ajutor de minimis in acest sector.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, s-a intalnit miercuri cu reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania pentru identificarea unor solutii de sustinere a sectorului aflat in dificultate din cauza preturilor foarte mici la producator.
Seful MADR a afirmat ca este cunoscuta situatia dificila cu care se confrunta crescatorii de porci, anuntand sprijinul pe care acestia il vor putea primi, respectiv cei 2,3 milioane de euro, dar si faptul ca "se cauta solutii la nivelul MADR, de exemplu acordarea unui sprijin de minimis".
"In contextul in care criza sectorului carnii de porc se manifesta la nivelul UE, ministrul Achim Irimescu i-a asigurat ca au tot sprijinul din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania si reprezentantii sectorului impreuna cu expertii tehnici vor avea in perioada urmatoare consultari cu Ministerul Finantelor pentru a vedea care ar fi posibilitatile de identificare a altor cai pentru sustinerea sectorului", se precizeaza in comunicatul MADR.
Asociatiile fermierilor din acest sector avertizau la finele lunii ianuarie ca pretul de vanzare al porcului in viu a atins cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, fiind de aproape doua ori mai mic decat pretul de productie al unui kilogram de carne de porc, in timp ce pretul la raft a ramas neschimbat.
"Pretul de vanzare la poarta fermei a atins pragul de 3,5 lei/kg (27 ianuarie n.r.) , in timp ce pretul de productie al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6 lei/kilogram. Este cel mai mic pret de vanzare al porcului in viu din ultimii cinci ani, in timp ce pretul la raft al carnii de porc a ramas neschimbat. Daca facem comparatie cu Franta, pretul unui kilogram de carne de porc astazi la poarta fermierului francez este echivalentul a aproximativ 6 lei. In plus, Franta poate vinde porc viu catre alte state membre, pe cand Romania nu are acest drept", se preciza intr-un comunicat al Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOPR), transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, vanzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problema mai ales in contextul ultimelor 60 de zile, cand piata a fost efectiv invadata de carne provenita din Polonia, Ungaria si Germania.
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania solicita repozitionarea marilor retaileri fata de pretul foarte mic al porcului la poarta fermei si monitorizarea urgenta de catre Autoritatea de Concurenta a situatiei prezentate, care aduce atingere fermierului si consumatorului roman.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...