19 milioane de euro pentru proiectele de investitii pentru zona ITI Delta Dunarii

19 milioane de euro pentru proiectele de investitii pentru zona ITI Delta Dunarii


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide luni, 13 februarie, sesiunile de depunere a proiectelor de investitii pentru zona ITI Delta Dunarii (Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunarii), finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020), solicitantii avand la dispozitie peste 19 milioane de euro.

mil euroAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide luni, 13 februarie, sesiunile de depunere a proiectelor de investitii pentru zona ITI Delta Dunarii (Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunarii), finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020), solicitantii avand la dispozitie peste 19 milioane de euro.

Cererile de finantare a proiectelor realizate in teritoriul ITI se pot depune pentru investitii in procesarea produselor agricole, prin submasura 4.2, pentru investitii in procesarea produselor din sectorul pomicol, prin submasura 4.2a, precum si pentru instalarea tinerilor fermieri, prin submasura 6.1.

Sesiunea continua de primire a proiectelor este deschisa in intervalul 13 februarie 2017, ora 9:00 - 12 noiembrie 2017, ora 16:00, precizeaza AFIR.

Solicitantii de fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala din zona ITI Delta Dunarii au la dispozitie in anul 2017 peste 19 milioane de euro pentru implementarea proiectelor de investitii prin cele trei submasuri. Dintre aceste, 10 milioane de euro sunt alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, 8,5 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole si alte 800.000 de euro pentru procesarea produselor pomicole.

Modalitatea de depunere a proiectelor este cea online, pe pagina oficiala a AFIR.

Aceste sesiuni se adreseaza exclusiv proiectelor depuse in teritoriul vizat de Strategia Integrata de Dezvoltare durabila a Deltei Dunarii - pe scurt, SIDD (DD) - aprobata prin HG nr. 602/2016. Conform PNDR (capitolul 15.4) interventiile finantate din PNDR, in mod complementar cu investitiile din alte fonduri europene, vor contribui la obiectivele stabilite prin Strategia de dezvoltare sustenabila integrata a Deltei Dunarii 2030. Strategia va viza investitii in active fizice, dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor, servicii de baza si reinnoirea satelor in zonele rurale, agromediu si clima si LEADER.

Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii au la dispozitie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat pe site-ul AFIR.

Strategia Integrata de Dezvoltare durabila a Deltei Dunarii - SIDD (DD) - asigura echilibrul intre protejarea patrimoniului natural unic al Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (RBDD) si dezvoltarea socio-economica, venind in intampinarea aspiratiilor locuitorilor zonei prin imbunatatirea conditiilor de viata, crearea unor oportunitati economice mai bune si o valorificare adecvata a patrimoniului natural si cultural.

Delta Dunarii se confrunta cu limitari severe in ceea ce priveste productivitatea agricola, ca o consecinta a calitatii scazute a resurselor de sol, a conditiilor climatice aspre si a densitatii scazute a populatiei.



Poti fi interesat si de