17 noi cazuri de PPA intr-o saptamana


Numarul focarelor active de pe teritoriul Romaniei a ajuns la 252, raporteaza ANSVSA.

Pesta porcina africana (PPA) continua sa se raspandeasca in Romania, 17 noi cazuri fiind raportate in ultima saptamana, conform raportului Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Autoritatea veterinara precizeaza ca, in intervalul 25 iunie - 1 iulie 2020, au fost inregistrate 17 focare noi in judetele: Dolj - 4, Timis - 4, Ilfov - 2 si cate un focar in judetele Bihor, Prahova, Braila, Satu Mare, Buzau, Brasov si Arges.

 

two-pigs-beside-concrete-block-during-daytime

De asemenea, in perioada mentionata au fost stinse 8 focare, cele mai multe în judetul Teleorman, respectiv 6, si cate unul in Dolj si Harghita. 4 focare sunt inca active in exploatati comerciale de suine, in vreme ce 12 judete au raportat cazuri ale virusului doar in populatia de animale salbatice. De la inceputul epidemiei PPA (iulie 2017) si pana in prezent, i n Romania au fost gasiti 3711 misterti infectati cu PPA.
Conform datelor prezentate de autoritati, nivelul despagubirilor acordate pana in prezent catre crescatorii de porci din tara a fost de 441.999.870 lei, suma directionata catre 15.134 proprietari. Alti 206 vor primi in perioada uramatoare inca 8.018.320 lei.

Criza PPA din Romania a dus la cresterea importurilor de carne de porc din tarile Uniunii Europene la 70% din consumul de pe piata interna. In prezent, epidemia afecteaza 13 state din Europa si a acoperit aproape toata Asia. Pesta porcina africana nu se transmite la om, dar are un impact grav asupra economiei.Poti fi interesat si de