144 de milioane de euro pentru investitii in ferme

144 de milioane de euro pentru investitii in ferme


Fondurile disponibile din contributia Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei pentru investitiile in exploatatii agricole aferente sesiunii anuale din 2015 se ridica la 205,77 milioane de euro, cei mai multi bani - 144 milioane de euro - fiind alocati sectoarelor vegetal si zootehnic, conform versiunii consultative a Ghidului Solicitantului aferent acestei submasuri.

oaie0Fondurile disponibile din contributia Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei pentru investitiile in exploatatii agricole aferente sesiunii anuale din 2015 se ridica la 205,77 milioane de euro, cei mai multi bani - 144 milioane de euro - fiind alocati sectoarelor vegetal si zootehnic, conform versiunii consultative a Ghidului Solicitantului aferent acestei submasuri.
"Alocarea financiara se va face distinct in cadrul acestei sesiuni de depunere a proiectelor pentru sectorul vegetal, respectiv 72,021 milioane euro, alte 72,021 milioane de euro pentru cel zootehnic, pentru zona montana - 41,15 milioane de euro, iar pentru ferma de familie - 20,57 milioane de euro. Incadrarea cererii de finantare se va face pe cele doua domenii de interventie (DI) 2A, respectiv 5D, proiectele din sectorul vegetal incadrandu-se pe 2A, iar proiectele ce vizeaza sectorul zootehnic pe DI 5D (inclusiv proiectele incadrate pe zona montana sau ferma de familie)", se arata in document., potrivit Agerpres.

Submasura 4.1 Investitii in exploatatii agricole din noul Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 se incadreaza, conform Regulamentului European (CE)1305/2013, in masura 4. Investitii in active fizice - submasura 4.1. si contribuie la domeniile de interventie DI 2A "Imbunatatirea performantei economice a tuturor fermelor si facilitarea restructurarii si modernizarii fermelor, in special in vederea cresterii participarii si orientarii catre piata, cat si a diversificarii agricole si DI 5D ''Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si de amoniac din agricultura".

Ferma de familie este exploatatia agricola apartinand intreprinderii familiale sau persoanei juridice ai carei asociati sunt exclusiv membri ai aceleiasi familii. Dimensiunea economica a fermei de familie este cuprinsa intre 8.000-250.000 SO ( valoare productie standard). Prin membrii aceleiasi familii se intelege sotul/sotia si rudele pana la gradul III inclusiv (conform OUG 43/2013, cu completarile si modificarile ulterioare).

Zona montana este definita conform delimitarii ariilor cu constrangeri naturale. Potrivit ghidului consultativ, sprijinul acordat prin aceasta sub-masura va contribui la imbunatatirea performantelor generale ale exploatatiilor agricole prin cresterea competitivitatii activitatii agricole, a diversificarii productiei agricole si a calitatii produselor obtinute; la restructurarea exploatatiilor de dimensiuni mici si medii si transformarea acestora in exploatatii comerciale; respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investitii; cresterea valorii adaugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei si comercializarea directa a acestora in vederea crearii si promovarii lanturilor alimentare integrate.



Poti fi interesat si de