12 focare de gripa aviara, confirmate in Romania

12 focare de gripa aviara, confirmate in Romania


Un numar de 12 focare de gripa aviara au fost confirmate pana in prezent, in Romania, la pasari domestice, in sase judete, 1.102 pasari din diferite specii fiind moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

grip avUn numar de 12 focare de gripa aviara au fost confirmate pana in prezent, in Romania, la pasari domestice, in sase judete, 1.102 pasari din diferite specii fiind moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, in prezent nu a fost depistata prezenta virusului influentei aviare in exploatatii comerciale de pasari, iar carnea de pasare si ouale, achizitionate din unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum.

Pana la aceasta data, au fost confirmate in tara noastra 12 focare de influenta aviara la pasari domestice, in 6 judete: Tulcea - 4 focare active (Crisan, Periprava si C.A. Rosetti, Sulina), 1 focar stins (Pardina); Prahova - 2 focare active (Loloiasca si Balta Doamnei); Bacau - 1 focar activ (Municipiul Bacau); Brasov - 1 focar activ (Ucea de Jos); Mures - 1 focar activ (Sancraiul de Mures); Constanta - 2 focare active (Almalau), se arata intr-un comunicat al ANSVSA remis AGERPRES.

Pierderile se ridica la un numar de 1.102 pasari afectate de boala din diferite specii: gaini, rate, gaste, bibilici etc. (moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor).

In ceea ce priveste cazurile de influenta aviara depistate la pasari salbatice, incepand cu data de 28.11.2016 si pana in prezent, au fost confirmate un numar de 85 de cazuri la: rate salbatice, cormorani, egrete, pescarusi, garlite, lebede de vara si lebede de iarna.

Cazurile au fost inregistrate in 10 judete, astfel: Constanta - 42 de cazuri, Ialomita - 2 cazuri, Galati - 11 cazuri, Tulcea - 1 caz, Neamt - 9 cazuri, Giurgiu - 3 cazuri, Iasi - 1 caz, Bacau- 9 cazuri, Teleorman - 2 cazuri, municipiul Bucuresti - 5 cazuri.
De asemenea, au mai fost notificate un numar de 10 suspiciuni de influenta aviara la pasari salbatice pentru care se asteapta confirmarea din partea Laboratorului National de Referinta pentru Influenta Aviara - Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, acestea fiind in stadiul de suspiciune.

ANSVSA precizeaza ca proprietarii de pasari afectati primesc despagubiri financiare, in conformitate cu legislatia nationala si europeana in vigoare.

Pentru a preveni raspandirea acestei boli, inspectorii veterinari recomanda cetatenilor ca toate pasarile din gospodarie sa fie inchise in perimetrul exploatatiei, fara a le permite accesul la lacuri si balti, sa le mentina in adaposturi inchise sau cel putin, sub soproane ingradite, pentru a impiedica venirea in contact a pasarilor domestice cu cele salbatice, iar a hranirea si adaparea acestora trebuie sa se faca in zone special amenajate, la care sa nu aiba acces pasarile salbatice.

De asemenea, alte recomandari ale veterinarilor vizeaza: separarea ratelor si gastelor domestice de alte pasari de curte, limitarea accesului in curtea unde sunt adapostite pasarile la o singura persoana si interzicerea adaparii pasarilor de curte cu apa de suprafata, provenita din lacuri, iazuri, sau balti.

Toate cazurile de imbolnavire sau mortalitate la pasarile din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anuntate, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit, iar cadavrele de pasari si mamifere, descoperite in locuri publice, se anunta, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit sau la DSVSA judeteana, afirma reprezentantii ANSVSA.

ANSVSA interzice organizarea pe teritoriul localitatii de piete, targuri sau expozitii de pasari si animale, pana la clarificarea situatiei epidemiologice pentru suspiciunile de boala identificate.

Influenta (gripa) aviara este o boala infectioasa produsa de un virus care poate afecta peste 50 de specii de pasari domestice si pasari salbatice. Rezervorul natural de virus il reprezinta pasarile migratoare si in special pasarile acvatice.

Boala se transmite de la pasarile salbatice infectate cu virusul influentei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de pasari, secretii si excretii si prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adaposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.



Poti fi interesat si de