111 mil. euro pentru tinerii care vor sa se instaleze la sate

111 mil. euro pentru tinerii care vor sa se instaleze la sate


Tinerii care vor sa se instaleze la sat au la dispozitie, in 2015, fonduri europene si din bugetul national in valoare de 111,2 milioane de euro prin submasura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, inclusa in noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020, potrivit datelor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

rapitaTinerii care vor sa se instaleze la sat au la dispozitie, in 2015, fonduri europene si din bugetul national in valoare de 111,2 milioane de euro prin submasura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, inclusa in noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020, potrivit datelor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Principalul obiectiv al investitiilor realizate in cadrul acestei submasuri este acela de a sprijini si a creste numarul tinerilor fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/conducatori de exploatatie. Beneficiarii eligibili pentru a primi finantare nerambursabila prin submasura 6.1 sunt tinerii fermieri (PFA), care se instaleaza ca sefi unici ai exploatatiei agricole, dar si persoanele juridice (IMM-uri) in care un tanar fermier se instaleaza.

Astfel, tinerii fermieri sunt incurajati sa devina competitivi, sa se asocieze si sa participe la dezvoltarea lanturilor alimentare integrate. Finantarea nerambursabila oferita de Uniunea Europeana pentru proiectele de investitii realizate in cadrul acestei submasuri este de 100%, iar sprijinul financiar nerambursabil de cel mult 50.000 de euro va fi acordat tinerilor fermieri sub forma de prima, in doua transe. Astfel, prima transa este de 75% din valoarea totala a sprijinului, primita la instalare.

A doua transa reprezinta 25% si se acorda in maximum 3/5 ani de la primirea deciziei de finantare. Potrivit AFIR, prin intermediul submasurii 4.1 Investitii in exploatatii agricole, se vor acorda fonduri europene nerambursabile si de la bugetul national de 205,77 milioane de euro pentru investitiile dedicate cresterii competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si pentru proiectele ce vizeaza modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe.

Beneficiarii care pot accesa fonduri europene in cadrul acestei submasuri pot fi fermieri (cu exceptia persoanelor fizice neautorizate), cooperative si grupuri de producatori (constituite in baza legislatiei nationale, care deservesc interesele membrilor). Un obiectiv esential pentru acest tip de sprijin il reprezinta cresterea valorii adaugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei si comercializarea directa a acestora, in vederea crearii si promovarii lanturilor alimentare integrate, dar si respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investitii.

Finantarea nerambursabila pentru aceste categorii de beneficiari este de 50% (30% pentru fermele de peste 500.000 SO - valoare productie standard). Versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului pentru submasurile 4.1 - Investitii in exploatatii agricole si 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri sunt publice pe pagina oficiala a AFIR in cadrul sectiunii 'Investitii PNDR'.

Aceste versiuni vor ramane publicate, astfel incat, orice persoana interesata sa aiba posibilitatea de a trimite propuneri si observatii privind continutul Ghidurilor Solicitantului. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe pagina oficiala de internet a institutiei (www.afir.info) versiunile consultative ale Ghidurilor Solicitantului pentru submasura 4.1 si pentru submasura 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.



Poti fi interesat si de