100 de noi produse ar putea primi recunoastere europeana

100 de noi produse ar putea primi recunoastere europeana


Salata deltaica cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Carnati oltenesti si Sunca ardeleneasca sunt doar cateva dintre noile produse identificate de Ministerul Agriculturii cu potential de recunoastere europeana.

produse certificate european2Salata deltaica cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Carnati oltenesti si Sunca ardeleneasca sunt doar cateva dintre noile produse identificate de Ministerul Agriculturii cu potential de recunoastere europeana.


Specialisti din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene au identificat 300 de produse la nivelul Romaniei, care se pot incadra pe sistemele de calitate nationale si europene, iar, dintre acestea, 100 au fost incadrate la potentiale produse cu denumiri care pot accesa sistemele de calitate europene, a anuntat, vineri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), intr-un comunicat de presa.

Conform MADR, pana in anul 2019, un numar de aproximativ 20 de produse identificate la evenimentele din lunile martie - august a.c. sunt in atentia ministerului de resort pentru finalizarea documentatiei conform Regulamentului european nr. 1151/2012 si a legislatiei nationale corespunzatoare acesteia, dintre care: Telemea de Vaideeni (judet Valcea), Telemea de Sibiu, Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Salata deltaica cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voinesti etc.

Ministerul de resort subliniaza ca obiectivul "Programului de incurajare a produselor traditionale" din Capitolul Politici Agricole si Dezvoltare Rurala a programului de guvernare 2017- 2020 il constituie inregistrarea unui numar de 14 produse pentru Romania pe sisteme de calitate europene, pana in anul 2020. "Timp de 5 luni (...), la initiativa MADR cu sprijinul Directiilor pentru Agricultura Judetene, 3 echipe de specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au purtat un dialog interactiv cu toti factorii implicati, explicand legislatia nationala si europeana pentru incadrarea pe sisteme de calitate europene si nationale. S-au prezentat cazuri concrete de inregistrare a produselor alimentare pe sistemele de calitate nationale ca produs traditional sau ca reteta consacrata romaneasca si etapele de inregistrare pe sisteme europene, cat si impartasirea experientei romanesti in implementarea regulamentelor europene din domeniu", se arata in comunicatul citat.

Un alt subiect abordat s-a referit la accelerarea implementarii legislatiei nationale in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa "produs montan", Romania avand o treime din suprafata in zona montana, respectiv 658 de Unitati Administrativ Teritoriale din 27 de judete.

In prezent, Romania are inregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP).

De asemenea, alte trei produse se afla in analiza la Bruxelles, respectiv Carnati de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP). Tot pentru obtinerea de indicatii geografice protejate se afla intr-un proces de verificare si un numar de noua bauturi spirtoase: Vinars Tarnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palinca, Horinca de Camarzana, Tuica de Arges si Tuica Zetea de Mediesu Aurit.



Poti fi interesat si de