10.000 de pasari suspecte de gripa aviara au fost sacrificate in Germania

10.000 de pasari suspecte de gripa aviara au fost sacrificate in Germania


Ministerul Agriculturii din landul german Saxonia Inferioara suspecteaza un caz de gripa aviara la o ferma avicola din Emsland si a decis sa sacrifice 10.000 de pasari pentru a preveni extinderea virusului si in alte ferme.

pasariaviaraMinisterul Agriculturii din landul german Saxonia Inferioara suspecteaza un caz de gripa aviara la o ferma avicola din Emsland si a decis sa sacrifice 10.000 de pasari pentru a preveni extinderea virusului si in alte ferme.
Anuntul vine dupa ce autoritatile din Marea Britanie (DEFRA) au descoperit luna aceasta un caz de gripa aviara la o ferma avicola din Lancaster si au decis sa sacrifice 170.000 de pasari.

In ambele cazuri a fost instituita o zona de carantina de trei kilometri in jurul fermei si o zona de observare de 10 kilometri. Prin restrictiile stabilite inseamna ca toate celelalte ferme de pasari din zona de control sunt afectate prin limitarea deplasarii pasarilor vii, dar si a carcaselor sau preparatelor din carne, pagubele fiind de ordinul milioanelor de euro.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a avertizat recent ca peste 35 de tari au fost afectate de inmultirea cazurilor de epidemie de gripa aviara de la inceputul anului trecut si pana in prezent, epidemii care au condus la eutanasierea mai multor zeci de milioane de pasari.

Numai in America, producatorii de carne de pasare si oua s-au confruntat cu o epidemie record de gripa aviara, in principal tulpina H5N2, care a fost detectata in 14 state americane si care a impus eutanasierea a peste 33 de milioane de pasari in ultimele 8 luni.

OIE a cerut celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.

Gripa aviara este o infectie care poate afecta aproape toate speciile de pasari salbatice sau domestice. Totusi, virusul H7N7 este mai frecvent depistat la pasarile salbatice, la care, de altfel, gripa aviara este extrem de contagioasa, se precizeaza pe site-ul Institutului Pasteur.

Virusul H7N7 este extrem de virulent, capabil sa provoace moartea unui numar foarte mare de pasari in fermele mari de pui si curcani.

Virusul gripei aviare poate fi transmis de la o ferma la alta prin mijloace mecanice (echipament, vehicule, hrana, custi, imbracaminte), de aceea se recomanda aplicarea unor masuri sanitare stringente luate de ferme, care pot conferi un anumit grad de protectie.

In absenta masurilor prompte de control sustinute de o buna supraveghere, epidemiile pot dura ani.



Poti fi interesat si de