10 mari companii intrate in insolventa cu afaceri cumulate de 660 mil.euro
Vineri, 05 Septembrie 2014
Vineri, 05 Septembrie 2014
Cele mai mari 10 companii romanesti care au intrat in insolventa in prima jumatate a anului 2014 aveau un nivel cumulat al cifrei de afaceri de 660 de milioane de euro si o durata medie de activitate de 16 ani, potrivit unui studiu al companiei de evaluare a riscului Coface Romania.
Cea mai mare companie care a intrat in insolventa in primul semestru al anului in curs este Planoil, din domeniul distributiei de carburanti, cu o cifra de afaceri de 138 milioane euro si cu activitate de 13 ani, urmata de doua firme apartinand aceluiasi grup, din Braila, din domeniul industriei carnii - Vegetal si Marex, cu afaceri cumulate de peste 230 milioane euro.
Pe locurile urmatoare, dupa cifra de afaceri, figureaza Pro Meat Fresh (Afumati, Ilfov) - comert cu carne, cifra de afaceri 56 milioane euro, 14 ani de activitate, Avicola Crevedia - cresterea pasarilor, afaceri de 53 milioane euro, 23 de ani de activitate, Synergy Invest - 45 milioane euro, 6 ani de activitate, Electrocentrale Galati - 42 milioane euro, 10 ani de activitate, Carpat Air - 33 milioane euro, 21 de ani de activitate, Selina Bihor - lucrari constructii, cifra de afaceri de 32 milioane euro, 20 de ani de activitate, Agroli Group - 30 milioane euro, 9 ani de activitate.
"Un element de ingrijorare semnalat de Coface in ultimele studii privind evolutia insolventelor este reprezentat de numarul ridicat al firmelor insolvente care inregistreaza o cifra de afaceri de peste un milion de euro. Aceste companii au reprezentat creditorul comercial final al propagarii creditului comercial intre partenerii de afaceri (...) Prima jumatate a anului curent semnaleaza o decelerare a acestui fenomen. Astfel, numarul insolventelor deschise in prima jumatate a anului 2014 in randul companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro a fost de 293 companii, o contractie cu 30% comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior, respectiv 391. In ciuda acestui fapt, peste doua treimi din aceasta dinamica este datorata scaderii insolventelor in randul companiilor cu cifra de afaceri intre 1 si 5 milioane euro, ramanand totusi ingrijoratoare incidenta destul de ridicata a insolventelor in randul companiilor cu cifra de afaceri de peste 10 milioane euro - de 3 ori mai mare decat media inregistrata in perioada 2010-2012', se spune in studiul Coface.
Potrivit lui Iancu Guda, manager la Coface Romania, in primul semestru din 2014, Bucurestiul si regiunea Vest au fost singurele regiuni cu cresteri ale numarului insolventelor.
"In aceste regiuni, firmele dispun de mai mult capital, firmele s-au creditat intre ele, iar firmele care dispun de capital si au putut sa crediteze companii mai mici au suferit pierderi, care s-au intors impotriva lor si, din cauza neincasarii creantelor - durata medie de colectare a creantelor s-a dublat - au fost la randul lor in impas financiar si au intrat in faliment', a explicat Guda, potrivit Agerpres.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...