Vom putea exporta in China 500.000 de vaci si 4 - 5 millioane de oi

Vom putea exporta in China 500.000 de vaci si 4 - 5 millioane de oi


Romania va putea exporta in China in jur de 500.000 de vaci si 4 - 5 milioane de oi, in conditiile in care, pe acest sector, efectivele au crescut foarte mult, la 14 milioane de capete, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "Pe zona de bovine sunt angajamente de 500.000 de capete in urmatorii 5 - 7 sau 10 ani, iar pe ovine avem un potential urias de export de 4 - 5 milioane de capete, pentru ca efectivele au crescut foarte mult, pana la 14 milioane de capete. Pe zona carnii de porc, faptul ca investitori din China au cumparat in Romania o companie multinationala, acest lucru ne-a ajutat sa deblocam piata chineza unde exista un potential urias si pentru alte alimente. Cred ca, in perioada urmatoare, aceasta noua piata poate sa stimuleze cresterea efectivelor in Romania, dar si cresterea afacerilor pentru a avea ce sa exportam", a spus Daniel Constantin.

exportbovineRomania va putea exporta in China in jur de 500.000 de vaci si 4 - 5 milioane de oi, in conditiile in care, pe acest sector, efectivele au crescut foarte mult, la 14 milioane de capete, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "Pe zona de bovine sunt angajamente de 500.000 de capete in urmatorii 5 - 7 sau 10 ani, iar pe ovine avem un potential urias de export de 4 - 5 milioane de capete, pentru ca efectivele au crescut foarte mult, pana la 14 milioane de capete. Pe zona carnii de porc, faptul ca investitori din China au cumparat in Romania o companie multinationala, acest lucru ne-a ajutat sa deblocam piata chineza unde exista un potential urias si pentru alte alimente. Cred ca, in perioada urmatoare, aceasta noua piata poate sa stimuleze cresterea efectivelor in Romania, dar si cresterea afacerilor pentru a avea ce sa exportam", a spus Daniel Constantin.

Ministrul nu a dorit sa faca estimari in privinta sumelor ce ar putea fi incasate din aceste exporturi, desi a subliniat ca s-au facut anumite calcule, spunand: "Nu vreau sa ma hazardez, pentru ca este un entuziasm al momentului pe care vreau sa il depasim si sa il transformam in realitate".

Intrebat daca Romania va face fata acestor exporturi, seful MADR a subliniat ca la ovine nu vor fi probleme, insa pe zona de crestere a porcilor si a bovinelor vor fi foarte importante investitiile cu fonduri europene in fermele de crestere si de reproductie.

"Este o provocare a statului roman, cum vom face fata. Pe zona de ovine, nu cred ca avem probleme, insa pe zona de bovine si de crestere a porcilor trebuie sa investim foarte mult. In viitorul PNDR, pentru investitii in ferme avem peste 800 de milioane de euro. Sunt fonduri importante pentru a stimula fermele de reproductie si fermele de crestere in Romania, care, in primul rand, vor asigura necesarul intern, pentru ca importam foarte multa carcasa, dar si cererea de import a acestor produse", a adaugat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca nu este ingrijorat de modul in care vor fi transportate animalele pana in China, in urma opiniilor exprimate de unele ONG-uri de protectie a animalelor, conform carora "vacutele vor fi stresate", subliniind ca statul roman va asigura transportul in conditii asemanatoare cu cele din Romania.

"Apreciez grija ONG-urilor, dar cred ca este important acum sa dezvoltam Romania, sa aducem o crestere economica si sa furnizam locuri de munca", a adaugat seful MADR.

In opinia ministrului Agriculturii, este foarte important ca s-a deschis piata pentru aceste produse, iar in perioada urmatoare vor urma si produsele bio si cele lactate, in conditiile in care vinurile romanesti sunt cunoscute producatorilor din China.

"Vinurile noastre sunt cunoscute producatorilor din China, pentru ca exportam deja foarte mult vin. Exista potential pentru produse bio, miere; incercam an de an sa diversificam gama de produse. Depinde foarte mult si de noi, sa vedem cat de seriosi suntem ca sa ne respectam angajamentele pe baza de contract si ca sa raspundem nevoilor de calitate pe care le are poporul chinez", a mai spus Daniel Constantin. Guvernul Romaniei a organizat Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est, in marja reuniunii sefilor de Guvern din Europa Centrala si de Est-China. La Forum, pe langa oficialitati guvernamentale din 17 tari, participa peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 romani si peste 400 din celelalte tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria). Evenimentul de la Bucuresti este al treilea forum economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, dupa cel organizat la Budapesta, in 2011, si cel de la Varsovia, in 2012.



Poti fi interesat si de