Sorin Minea: Orice crestere de impozit pe alimente este o greseala paradoxala
Joi, 17 Aprilie 2014
Joi, 17 Aprilie 2014
Romania ramane ca o insula cu una dintre cele mai mari taxe pe valoare adaugata (TVA) din Europa, in conditiile in care unele tari au ajuns la 5% TVA, iar orice crestere de impozit pe alimente este o greseala paradoxala, a declarat, joi, Sorin Minea, presedinte Romalimenta, la lansarea campaniei de promovare a reducerii TVA la carne.
"Orice crestere de impozit pe alimente este o greseala paradoxala. Consider ca un impozit pe mancare este un impozit ticalos pentru ca orice cetatean are dreptul de a cumpara orice doreste la un pret rezonabil ca sa supravietuiasca. Cred ca o scadere rapida a TVA la carne va aduce un consumator mai fericit, Guvernul va avea mai multi bani si industria alimentara romaneasca va putea concura cu industriile similare din Europa. Romania ramane ca o insula cu una dintre cele mai mari taxe pe valoarea adaugata (TVA) din Europa", a precizat Minea.
Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi, Romania are la carne cel mai mic pret din Europa, la poarta fermei, de numai 4,5 -5,8 lei pe kg.
"Avem cel mai mic pret la carne din Europa, la poarta fermei, intre 4,5 - 4,8 lei kg in viu, pentru ca multi cumpara carne din Ungaria, unde TVA este 5% nu 24%, dar si din cauza evaziunii fiscale. Daca nu se gandeste pe termen mediu si lung o sa ajungem o tara de consumatori, oricum 50 - 60% se consuma de la altii, dar poate se vrea sa consumam 100%. Consumatorii romani vor sa cumpere proteina animala in cantitati mari, dar nu cred ca vor putea cu acest nivel ridicat al TVA", a spus Ladosi.
Potrivit datelor prezentate de reprezentantii din industria carnii din Romania, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne si produse din carne, iar Romania se numara printre tarile cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca avand un nivel mai mare al TVA, respectiv de 25%. Franta, Croatia, Polonia Cipru au TVA de 5% la alimente, iar Marea Britanie, Irlanda si Malta 0%, restul tarilor inregistrand un nivel intre 6% si 21%.
Conform datelor statistice prezentate de industria carnii, reducerea evaziunii fiscale este in stricta corelatie cu reducerea TVA la alimente, iar acest lucru a fost demonstrat de cifrele inregistrate. Astfel, in anul 1998, cand TVA a crescut de la 18% la 22%, evaziunea a urcat de la 4,4% din PIB la 8,9% din PIB. Dupa ce TVA a crescut de la 19% la 24%, evaziunea a ajuns la 9,6% de la 8% din PIB. In mod asemanator, atunci cand valoarea TVA a fost redusa s-a constat o reducere a evaziunii fiscale, ceea ce s-a vazut in anul 2000, cand taxa pe valoare adaugata a fost micsorata de la 22% la 19%, iar evaziunea "a plonjat" de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB.
Asociatiile patronale din industria carnii au lansat, joi, o campanie pentru reducerea TVA la carne si preparate din carne precum si o platforma on-line, www.taietva.ro, prin intermediul careia romanii se vor putea implica direct in sustinerea acestei campanii si vor putea urmari demersurile facute in acest sens.
Potrivit Agerpres, reprezentantii companiilor si cei ai patronatelor de profil considera ca reducerea TVA la carne, preparate din carne si peste este cea mai importanta masura ce ar trebui aplicata in perioada urmatoare si care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales ca sectorul se confrunta si cu o evaziune fiscala pe masura, respectiv de 40% din piata. Multi producatori romani din industria carnii sunt in pragul insolventei din cauza scaderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gura de oxigen pentru industrie.
Valoarea pietei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc si preparate, este estimata la 3,2 miliarde de euro.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...