Romania Rurala si Uniunea Europeana'-tema de dezbatere in Parlamentul European
Miercuri, 05 Martie 2014
Miercuri, 05 Martie 2014
Modalitatile de cooperare, asociere si promovare externa au fost temele care au stat in centrul dezbaterii organizate la Bruxelles, de europarlamentarul PNL Norica Nicolai, impreuna cu Asociatia G.A.L. Euro-Crisana, Platforma Europeana de Dezvoltare, EuropaNova si Federatia Nationala a Grupurilor de Actiune Locala din Romania.
Participantii la evenimentul intitulat "Romania Rurala si Uniunea Europeana" au subliniat ca Grupurile de Actiune Locala (GAL) romanesti se afla in fata unei noi etape: cooperarea, inovarea si transferul de cunostinte. Schimburile tematice de idei sunt obligatorii pentru ca actorii interesati sa gaseasca impreuna formule viabile, evitand ineficienta, risipa de energie si lipsa unei viziuni comune, au subliniat reprezentanti ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene, ONG-urilor din Bruxelles si GAL-urilor din Romania.In mod deosebit, reprezentantii GAL-urilor, ai administratiei locale din Romania si expertii participanti s-au aratat interesati de contributia guvernamentala, dar s-au plans de o anumita birocratie.
"Chestiunea dificila pentru Romania, in momentul de fata, este ca au intrat foarte tarziu pe piata fondurilor europene (GAL-urile - n.r.). Dar, sa ai 163 de astfel de grupuri la nivelul Romaniei, cred ca este deja un demers pozitiv si toate proiectele pe care le-au realizat, care sunt parteneriate publice private, sunt proiecte de succes. Nu poate spune nimeni in Romania ca acest proiect al Uniunii Europene a fost contestat sau viciat de alte interese, ci s-a adresat strict comunitatilor rurale", a declarat eurodeputata Norica Nicolai.
In opinia acesteia, GAL-urile sunt una din cele mai importante solutii pentru a sprijini dezvoltarea rurala in ansamblu.
"De ce? Pentru ca reprezinta o viziune a intregii comunitati, nu numai a autoritatii prin primari - autoritatea statului - , ci a societatii civile, a grupurilor de interese, fermieri, producatori, antreprenori. /.../. Si, din acest punct de vedere, cred ca statul roman ar trebui sa le intareasca in mod deosebit, sa le ajute sa-si continue parcursul de proiecte pe care le-au realizat, pentru ca nu sunt numai proiecte de promovare a comunitatii rurale, sunt proiecte de dezvoltare a comunitatii - s-au creat mici ferme, s-au creat mici afaceri la nivelul dimensiunilor demografice ale comunitatii", a subliniat Norica Nicolai.
In context, eurodeputata a mentionat ca, avand in vedere standardele europene de civilizatie, in Romania in jur de 300 de sate au conditii de canalizare, apa, conditii de incalzire decenta, care sunt baza unei abordari civilizate a satului.
"Noi la Bruxelles, ca europarlamentari, dar si guvernul Romaniei trebuie sa facem totul ca la nivel european organismele de control al proiectelor europene sa fie upgradate cu experti romani. Romania nu are foarte multi experti in nicio structura care deruleaza fonduri europene si asta se vede in gradul de absorbtie. E foarte greu de exemplu sa-i ceri unui expert danez sa inteleaga ce inseamna satul romanesc si care sunt nevoile lui de dezvoltare. De aceea cred ca in acest plan va trebui ca in viitoarea Comisie sa ne mobilizam si sa obtinem cat mai multe locuri de experti pentru Romania", a remarcat eurodeputata liberala.
Potrivit presedintelui FNGAL Romania, Alexandru Potor, ideea infiintarii Grupurilor de Actiune Locala (numite GAL, parteneriate LEADER sau Grupuri) s-a nascut la nivel european din nevoia descentralizarii reale a activitatilor de dezvoltare a microregiunilor.
"Nu afirmam ca agricultura industriala ar trebui sa fie privata de finantari consistente, insa dorim sa aratam ca Parteneriatele LEADER reusesc sa se apropie si de acei beneficiari care sunt cei mai vulnerabili la nivel microregional, cei care sunt prea mici pentru a-si permite sa investeasca sume mari in etapele de pre-fezabilitate a proiectelor, cei care nu au inca experienta de accesare/implementare a investitiilor finantate european. (...) In acest moment, majoritatea covarsitoare a Parteneriatelor LEADER sunt functionale, lanseaza sesiuni de primiri si selectie proiecte", a subliniat Alexandru Potor.
Achim Irimescu, seful sectiei pentru agricultura din cadrul Reprezentantei permanente a Romaniei la UE, a subliniat, la randul sau, ca GAL-urile au reusit sa recupereze o buna parte din timpul pierdut initial.
'GAL-urile au inceput sa functioneze bine, si-au demonstrat viabilitatea si, foarte important, se adreseaza unui beneficiar la nivel local care ajungea mai greu la Ministerul agriculturii", a aratat oficialul roman.
Acesta si-a exprimat satisfactia fata de faptul ca viitorul Program National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 cuprinde alocari pentru implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala propuse de GAL-uri, 624 milioane de euro fiind alocati Masurii LEADER, suma la care se va adauga contributia nationala.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...