Rezultatele partiale ale controalelor ANSVSA


Actiunile de verificare ale ANSVSA vizeaza protejarea sanatatii si a intereselor consumatorilor prin controlul sigurantei alimentare, a industriei alimentare, de practicile comerciale incorecte sau frauduloase, dar si evitarea aparitiei unei stari nejustificate de panica in randul consumatorilor

23controaleActiunile de verificare ale ANSVSA vizeaza protejarea sanatatii si a intereselor consumatorilor prin controlul sigurantei alimentare, a industriei alimentare, de practicile comerciale incorecte sau frauduloase, dar si evitarea aparitiei unei stari nejustificate de panica in randul consumatorilor
.Pentru o mai buna protectie a consumatorilor si a industriei alimentare de practicile comerciale incorecte sau frauduloase, ANSVSA a initiat, in luna februarie a acestui an, un protocol de colaborare cu Directia Generala Antifrauda din cadrul Ministerul Finantelor si cu Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Mentionam aici si protocoalele de colaborare incheiate de ANSVSA cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Sanatati si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in care sunt incluse modalitatile de cooperare si responsabilitatile autoritatilor implicate in controlul agentilor economici care produc si comercializeaza produse alimentare.

Participarea inspectorilor ANSVSA in echipele mixte de control le ofera posibilitatea de a-si extinde aria de actiune, un exemplu fiind acela de a putea verifica si producatorii de alimente care nu sunt inregistrati sau autorizati sanitar veterinar sau de a controla, in trafic, autovehiculele care transporta, in mod ilegal produse alimentare sau animale.

In baza acestor protocoale de colaborare, ANSVSA are in derulare o serie de actiuni comune cu instititutii competenete ale statului, avand urmatoarele tematici:

1. Controlul circulatiei animalelor si al alimentelor, derulate impreuna cu structuri specializate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor;
2. Prevenirea fraudelor in sectorul panificatiei, realizate impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si de Dezvoltarii Rurale;
3. Prevenirea practicilor frauduloase si a braconajului in domeniul pescuitului, realizate impreuna cu reprezentanti ai Ministerul Mediului si ai Ministerului de Interne;
4. Verificari specifice in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, realizate impreuna cu institutiile coordonate de Institutia Prefectului.

Au fost efectuate, de la inceputul lunii martie si pana in prezent, 2.216 de actiuni comune cu reprezentanti ai altor institutii. Pe parcursul acestor controale au fost descoperite 362 de abateri de la legislatie, care au fost sanctionate prin aplicarea unui numar de 281 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 327.380 de lei. De asemenea a fost retinuta oficial o cantitate de 5.500 de kg de produse alimentare care reprezentau un potential pericol pentru sanatatea publica.

Pentru exemplificare, va prezentam cateva rezultate ale controalelor realizate in echipe mixte cu alti reprezentanti ai statului, pe diferite tematici:

1. Supravegherea circulatiei alimentelor si animalelor provenite din comertul intracomunitar, desfasurata in cele 8 judete aflate in zona de granita: Bihor, Satu-Mare, Arad, Caras Severin, Suceava, Mehedinti, Timis si Maramures. In decursul a patru zile au fost verificate 2.198 de mijloace de transport, la care au fost descoperite si sanctionate 19: lipsa documente sanitare veterinare, neconcordante intre documente si marfa transportata, nerespectarea temperaturilor de transport, lipsa autorizatie autovehicul).
2. Pentru prevenirea fraudelor in sectorul panificatiei au fost realizate 1.296 controale, in urma carora au fost aplicate 83 de sanctiuni, in valoare de 34.000 de lei, au fost emise 3 Ordonante de suspendare a activitati, 1 Ordonanta de intezicere a activitati si au fost transmise 2 notificari catre institutiile responsabile de combaterea evaziunii fiscale.
3. O actiune de control in ceea ce priveste prevenirea practicilor frauduloase si a braconajului in domeniul pescuitului, realizata impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Mediului si ai Ministerului Administratiei si Internelor a condus la retinerea oficiala a 4,46 tone produse din pescuit si la instrumentarea unui dosar penal la Parchetul de pe langa tribunalul Prahova.
4. In data de 09.04.2014, in Bucuresti, a fost efectuat un control comun cu reprezentantii IGPR, fiind verificati 6 producatori si comercianti de produse alimentare de origine animala. Urmare a acestui control au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale in valoare de 7.000 RON si doua avertismente.
Deficientele constatate au fost cele privind comercializarea de produse alimentare in spatii neinregistrate sanitar veterinar si intretinerea necorespunzatoare a spatiilor si echipamentelor de lucru.
La o unitate de tip carmangerie verificata s-a constatat ca aceasta era inregistrata sanitar veterinar si functiona in fosta locatie a unei fabrici de produse din carne, inchisa in anul 2013.
Ca urmare a verificarilor stocurile de produse, originea materiilor prime, distributia, conditiile de producere si a neregulilor constatate, au fost confiscate 217,72 kg produse din carne, iar activitatea unitatii a fost suspendata.
5. Actiuni comune de control specifice perioadei premergatoare Sarbatorilor Pascale, cu reprezentanti ai altor institutii ale statului, sub coordonarea Institutiei Prefectului.
Institutia Prefectului - 45 de controale;
IPJ si ANAF - 32 de controale;
IPJ - Serviciul de Investigare a Fraudelor - 140 de controale;
IPJ - 1.481 de controale;
DSP - 22 de controale;
OJPC - 200 de controale;
MADR Agentia Nationala de Pescuit - 49 de controale;
MADR Agentia de Plati si Interventii in Agricultura - 11 de controale;
MADR Directia Judeteana de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie - 36 de controale;
Controale comune cu mai multe institutii - 200 de controale.


II. Actiuni de control realizate de inspectorii ANSVSA

In perioada 07 - 16.04.2014, din datele centralizate pana la acest moment, reiese ca au fost sacrificati 66.411 miei, in 85 de centre amenajate si autorizate temporar si in 62 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare.

Totodata, in aceasta perioada, inspectorii ANSVSA au realizat 3.127 de controale in unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar. In urma verificarilor au fost aplicate 271 de amenzi, in valoare de 315.840 de lei si a fost confiscata o cantitate de 7.009 de kg de produse alimentare, improprii consumului uman.

De asemenea au fost acordate 112 avertismente si au fost emise 6 Ordonante de suspendare a activitatii si 27 de Ordonanante de interzicere a activitatii.



Poti fi interesat si de