Productii mari in 2013, profit mic pentru fermieri
Miercuri, 11 Decembrie 2013
Miercuri, 11 Decembrie 2013
Anul 2013 a fost un an bun din punct de vedere al productiilor agricole, insa nu si profitabil pentru fermierii locali. Acestia se plang ca din cauza intelegerilor intre marii traderi, mai mult de jum?tate dintre agricultori se afl? sub linia de plutire, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa pe teme de agricultura Daniel Ciobanu, vicepresedinte LAPAR. Acesta sustine c? o adevarata provocare pentru fermieri constituie si preturile la inputuri in crestere de la an, care afecteaz? cel mai mult pe agricultorii care nu sunt constituiti in asociatii, deoarece aceastia nu au o putere mare de negociere. Cei care au reusit s? se asocieze au obtinut discount-uri si de pana la 40%, a precizat Ciobanu.
La randul lui, presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, a precizat ca inputurile se scumpesc de la an la an cu 5-10%, producatorii locali fiind o mana cereasca pentru vanzatorii de pesticide, in conditiile in care suprafetele agricole din Romania se ridica la circa 10 milioane de hectare.
Nici in cazul fermelor taranesti situatia nu este mai buna. Nu mai putin de 2,5 milioane de ferme nu au avut acces la fondurile din PNDR, pentru ca au avut suprafete mai mici de 3.000 mp, bariera impusa in urma negoierilor cu UE, a declarat Avran Fitiu, presedintele Organizatiei Profesionale Agroecologia.
O alta provocare majora pentru fermierii romani este si liberalizarea pietei funciare, incepand cu 1 ianuarie 2014, cand urmeaza sa intre in vigoare noile reglementari in ce priveste vanzarea-cumpararea de terenuri agricole situate in extravilan de catre persoane fizice
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...