Productie modesta de energie din biomasa


Energia obtinuta din surse regenerabile castiga tot mai mult teren, inclusiv in Romania.

nagyEnergia obtinuta din surse regenerabile castiga tot mai mult teren, inclusiv in Romania.
Daca productia de energie fotovoltaica sau eoliana s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, cand vine vorba de biomasa si biogaz, lucrurile nu stau la fel de bine. La biomasa, de exemplu, productia s-a marit cu aproape 150% anul trecut, comparativ cu anul anteror, insa cantitatile sunt maidegraba modeste. In Romania, productia de energie pe baza de biomasa a fost anul trecut de 65 MW, dublu din punct de vedere al capacitatii fata de anul anterior. Este insa foarte putin, practic nu prea exista piata de biomasa, a declarat Zoltan Nagy, membru in boardul de conducere al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) in cadrul evenimentului Biomass, Biogas & Cogeneration 2014 organizat de Govnet.

In opinia reprezentantului ANRE, productia de energie din biomasa prezinta o serie de avantaje cum ar fi faptul ca este vorba de o sursa stabila de energie, dar si de crearea de locuri de munca pe termen lung.

La randul lui Mihail Faca, secretar de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a precizat ca aceasta tehnologie este importanta pentru ca rezolva probleme mari de mediu. El s-a referit la resturile vegetale provenite de la exploatatiile forestiere, la dejectiile din zootehnie sau chiar gunoiul menajer.

Din pacate, atat politica interna, cat si reprezentantii Comisiei Europene nu au incurajat acest domeniu, a precizat Faca, care este unul dintre primii investitori din Romania in domenul energiei fotovoltaice.

Participantii la eveniment s-au plans de lipsa de predictibilitate in sector, ceea ce le afecteaza afacerile, in conditiile unor schimbari de ordin legislativ foarte dese, dar si de sumele primite pentru certificatele verzi.



Poti fi interesat si de