Productia de carne a Romaniei, in crestere in 2013

Productia de carne a Romaniei, in crestere in 2013


Productia de carne a Romaniei s-a majorat la toate speciile in 2013, comparativ cu anul 2012, chiar daca numarul animalelor si al pasarilor sacrificate a scazut la bovine, dar a crescut la porcine, ovine, caprine si pasari, conform datelor provizorii anuntate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

prodProductia de carne a Romaniei s-a majorat la toate speciile in 2013, comparativ cu anul 2012, chiar daca numarul animalelor si al pasarilor sacrificate a scazut la bovine, dar a crescut la porcine, ovine, caprine si pasari, conform datelor provizorii anuntate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, numarul total de bovine sacrificate a scazut in 2013 cu 2,1%, pana la 713.000 capete, iar greutatea lor in carcasa s-a majorat cu 17,1%, totalizand 113.241 tone. Sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate au crescut, atat din punct de vedere al numarului de capete sacrificate, cu 3%, cat si al greutatii in carcasa cu 2%.

Productia de carne de porc a totalizat anul trecut 448.794 tone, in crestere cu 5,4%, iar numarul total de porcine sacrificate a crescut cu 13,4%., pana la 5,419 milioane capete. In unitatile industriale specializate, numarul de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 7,6%, respectiv cu 9,1% .

Conform datelor INS, numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 20,7%, respectiv cu 53,1%. Productia de carne a fost in 2013 de 76599 tone, iar animale sacrificate au totalizat 7,190 milioane capete. Taierile in unitatile industriale specializate au crescut, atat din punct de vedere al numarului de capete sacrificate cu 40,0%, cat si al greutatii in carcasa, cu 39,5%.

Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut anul trecut fata de 2012, cu 4,6% (241 milioane capete), respectiv cu 11,5% (381.481 tone). In unitatile industriale specializate s-au inregistrat cresteri cu 2% la numarul pasarilor sacrificate si cu 4% la greutatea lor in carcasa.In perioada decembrie 2012 - decembrie 2013, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa s-au inregistrat in luna decembrie la porcine si in luna aprilie la ovine si caprine, cand au loc sacrificarile traditionale de porci si miei ocazionate de sarbatorile de Craciun si Paste.

Conform datelor INS, in luna decembrie 2013, fata de aceeasi luna a anului precedent, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate a scazut la porcine, ovine si caprine, a ramas constant la bovine si a crescut la pasari, iar greutatea in carcasa a acestora a scazut la bovine si porcine si a crescut la ovine si caprine si pasari.

Numarul total de bovine sacrificate a ramas constant in decembrie, iar greutatea acestora in carcasa a scazut cu 4,7%. In unitatile industriale specializate numarul de bovine sacrificate a scazut cu 15,4%, iar greutatea in carcasa a acestora a scazut cu 7,2%. In luna decembrie 2013, sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate au avut o pondere de 14,7% din totalul bovinelor sacrificate.
De asemenea, numarul total de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 4,9%, respectiv cu 6,1% in decembrie 2013, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au avut o pondere de 30,7% in totalul porcinelor sacrificate in luna decembrie. In unitatile industriale specializate numarul de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 14,5%, respectiv cu 12,4%.

In ceea ce priveste numarul total de ovine si caprine sacrificate a scazut cu 1,7%, iar greutatea in carcasa a acestora a crescut cu 1,7%. In unitatile industriale specializate numarul de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 22,2%, respectiv cu 18,3%. Sacrificarile in unitatile industriale specializate au avut o pondere 6,3% din totalul ovinelor si caprinelor sacrificate.
Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,8%. In unitatile industriale specializate s-a realizat 83,0% din totalul taierilor de pasari. Sacrificarile in acest tip de unitati au inregistrat cresteri atat la numarul de pasari sacrificate cat si la greutatea acestora in carcasa cu 5,0%, respectiv cu 7,4%.




Poti fi interesat si de