Producatorii traditionali trebuie sa isi reinnoiasca atestatele

Producatorii traditionali trebuie sa isi reinnoiasca atestatele


Producatorii traditionali trebuie sa isi reinnoiasca atestatele, pana la data de 11 august 2014, pentru cele 4.400 de produse inregistrate la Ministerul Agriculturii, conform prevederilor noului ordin privind atestarea produselor traditionale, care a intrat in vigoare in data de 11 decembrie 2013. "Producatorii care nu isi vor reinnoi atestatele in noua luni de la intrarea in vigoare a noului ordin privind atestarea produselor traditionale vor pierde dreptul de a mai comercializa produsele pe piata. Cred ca numarul celor inregistrate pana in prezent se va reduce drastic pentru ca multi au cerut atestate, dar nu mai sunt activi. Ma astept ca noul ordin sa faca ordine pe piata si sa nu mai gasim produse luate de la supermarketuri si stampilate ca produse traditionale", a declarat pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

oooooProducatorii traditionali trebuie sa isi reinnoiasca atestatele, pana la data de 11 august 2014, pentru cele 4.400 de produse inregistrate la Ministerul Agriculturii, conform prevederilor noului ordin privind atestarea produselor traditionale, care a intrat in vigoare in data de 11 decembrie 2013. "Producatorii care nu isi vor reinnoi atestatele in noua luni de la intrarea in vigoare a noului ordin privind atestarea produselor traditionale vor pierde dreptul de a mai comercializa produsele pe piata. Cred ca numarul celor inregistrate pana in prezent se va reduce drastic pentru ca multi au cerut atestate, dar nu mai sunt activi. Ma astept ca noul ordin sa faca ordine pe piata si sa nu mai gasim produse luate de la supermarketuri si stampilate ca produse traditionale", a declarat pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.


Ordinul privind atestarea produselor traditionale a fost elaborat de MADR impreuna cu Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, a fost publicat in data de 11 noiembrie in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare o luna mai tarziu, respectiv in 11 decembrie 2013. Romania are inregistrate la MADR 4.400 de produse traditionale, insa unele dintre acestea nu mai sunt active sau nu corespund conceptului de 'produs traditional'. Noile reglementari erau extrem de necesare intrucat in ultimii ani au fost organizate o multime de targuri traditionale, unde existau suspiciuni ca multe dintre produse erau cumparate din supermarketuri si dupa anumite "retusuri" de ambalare sau etichetare erau ulterior vandute ca produse traditionale, dar la preturi de doua ori mai mari. Potrivit datelor MADR, dinamica inregistrarii produselor traditionale in registrul de atestare a crescut semnificativ in ultimii cinci ani, numarul acestora dublandu-se sau chiar triplandu-se in decursul unui an.

Daca in 2005 au fost inregistrate la MADR 280 de produse, numai in decursul unui singur an, in 2011, numarul acestora a explodat pana la 1.050, ajungandu-se la un total de 4.400 in prezent. Acest sistem de inregistrare este unul voluntar, netaxabil si nu beneficiaza de protectie nationala sau comunitara. Cele mai multe produse, in numar de 1.474, erau cele din lapte si produse lactate, iar in jur de 1.441 cele din carne si produse din carne. De asemenea, mai sunt inregistrate produsele de morarit si panificatie, bauturi alcoolice, conserve legume-fructe, peste si produse din peste, miere si grasimi vegetale.



Poti fi interesat si de