PNDR - 7 miliarde de euro acordati si peste 75.000 de fermieri sprijiniti

PNDR - 7 miliarde de euro acordati si peste 75.000 de fermieri sprijiniti


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a platit, pana la jumatatea lunii decembrie 2014, aproape 7 miliarde de euro catre beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie al fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala de peste 78%, potrivit datelor AFIR centralizate pana la data de 15 decembrie 2014.

altAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a platit, pana la jumatatea lunii decembrie 2014, aproape 7 miliarde de euro catre beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie al fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala de peste 78%, potrivit datelor AFIR centralizate pana la data de 15 decembrie 2014.

In conditiile in care platile au fost efectuate pana la 31 decembrie 2014 inclusiv, situatia finala pentru intregul an 2014 va fi disponibila dupa jumatatea lunii ianuarie 2015, atunci cand vor fi introduse in sistem toate datele (confirmarile) primite din partea bancilor cu care beneficiarii PNDR colaboreaza, precizeaza AFIR.
"Rata absorbtiei la finalul perioadei de programare va fi de 100%, avand in vedere ca platile pentru proiectele de investitii si angajamentele multianuale vor continua pana la finele anului 2015", considera expertii AFIR.
De la demararea primelor sesiuni de proiecte PNDR, in anul 2008, AFIR a primit si verificat 149.016 cereri de finantare, in valoare de peste 18,3 miliarde de euro, iar pana la jumatatea lunii decembrie 2014 au fost selectate, pentru a primi finantare nerambursabila, 96.569 de proiecte cu o valoare de aproximativ 7,2 miliarde de euro. Dintre care au fost contractate 88.501 proiecte in valoare totala de aproximativ 5,9 miliarde de euro.
Potrivit datelor AFIR, printre judetele care au accesat cele mai mari sume din fondurile europene nerambursabile se afla Suceava, unde s-au efectuat plati in valoare totala nerambursabila de 156,2 milioane de euro, Bistrita Nasaud, unde beneficiarii au primit 155,7 milioane de euro fonduri nerambursabile si Timis, ai carui beneficiari au primit pentru proiectele de investitii 147,9 milioane de euro valoare totala nerambursabila.
"Scopul Programului este crearea unei economii rurale durabile si sustenabile. De aceea, a fost conceput asa incat sa cuprinda sprijin pentru tot ceea ce inseamna dezvoltarea spatiului rural si a economiei rurale, nu doar investitii in ferme, iar impactul poate si trebuie masurat ca atare. Structura economiei rurale vazuta prin prisma sprijinul PNDR cuprinde tot ce inseamna oameni, productie, procesare, servicii si imbunatatirea conditiilor de viata", mentioneaza reprezentantii AFIR.
In aceste conditii, peste 75.000 de fermieri au fost sprijiniti la nivel national, dintre care 12.982 sunt tineri cu varsta mai mica de 40 de ani.

Au fost finantate si modernizate 2.702 exploatatii agricole si 1.042 de unitati de procesare si s-au construit peste 3.600 kilometri de drumuri agricole si forestiere necesare pentru a scoate productia din camp.
De asemenea, cele 897 de autoritati publice care au luat finantare europeana prin PNDR au construit si reabilitat 9.909 kilometri de retea de alimentare cu apa, 4.355 kilometri de retea de canalizare si 3.866 de kilometri de drumuri comunale.
In total, 3 milioane de locuitori din zona rurala beneficiaza de infrastructura creata si modernizata prin masura de renovarea si dezvoltarea satelor.
"Economia rurala nu este rupta de macroeconomie. Cele 3.290 de IMM-uri sprijinite fac parte din ceea ce numim plasa de siguranta a economiei romanesti. Relevant pentru impactul Programului este si faptul ca prin proiectele finalizate s-au creat 41.955 locuri de munca, alte 41.601 urmand a fi create prin proiectele in curs de implementare", se mentioneaza in datele AFIR.
Din punct de vedere al platilor efectuate catre beneficiarii PNDR din intreaga tara, Regiunea Nord-Vest Satu Mare a inregistrat plati in valoare totala nerambursabila de peste 709 milioane euro. Aceasta regiune este reprezentata de judetele Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare. Dintre acestea, in judetul Bistrita Nasaud s-au efectuat plati catre beneficiari de peste 155 milioane euro.
Regiunea Nord- Est Iasi este cea de-a doua regiune ca valoare a platilor efectuate catre beneficiari cu peste 648 milioane euro platite. Din aceasta zona, in judetul Suceava s-au realizat plati de peste 156 milioane euro nerambursabili. Celelalte judete din zona, respectiv Bacau, Botosani, Iasi, Neamt si Vaslui au efectuat plati cu valori cuprinse intre 80 si 150 milioane euro nerambursabili pentru fiecare judet in parte.
In partea de sud a tarii, mai exact in Regiunea Sud-Targoviste, care cuprinde judetele Arges, Dambovita, Giurgiu, Prahova si Teleorman, s-au efectuat plati catre beneficiarii PNDR in valoare totala nerambursabila de aproximativ 545 milioane euro, judetul Dambovita platind efectiv, beneficiarilor PNDR, peste 121 milioane euro.
Regiunea Sud-Est Constanta reprezentata de Oficiile Judetene pentru Finantarea Investitiilor Rurale din judetele Galati, Vrancea, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta a platit in total catre beneficiarii PNDR peste 465 milioane euro. Numai judetul Tulcea a efectuat plati de 118,6 milioane euro nerambursabili.
In Regiunea Sud-Vest Craiova, prin intermediul oficiilor judetene din Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti si Valcea, s-au efectuat plati in valoare totala nerambursabila de peste 432 milioane euro, iar beneficiarii proiectelor din judetul Dolj au primit in total 130 milioane euro.
Catre beneficiarii din regiunea Vest-Timisoara, respectiv din judetele Arad, Caras Severin, Hunedoara si Timis, pe durata intregii perioade de programare 2007-2013, au fost platiti peste 426 milioane euro valoare totala nerambursabila. Cel mai bine, din punct de vedere al platilor efectuate, se situeaza judetul Timis cu aproximativ 148 milioane euro.
Beneficiarii din centrul tarii, unde Centrul Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 7 Centru Alba Iulia are in componenta judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, au primit plati in valoare totala nerambursabila de peste 423 milioane euro. Din aceasta regiune, judetul Alba a beneficiat de aproximativ 148 milioane euro.
Potrivit datelor AFIR, in judetul Ilfov si in Bucuresti, s-au efectuat catre beneficiari plati in valoare totala nerambursabila de 133,5 milioane euro.
Valoarea totala a PNDR 2007-2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocate pentru proiecte de investitii prin 12 masuri si trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plati directe prin patru masuri. Sursa: AGERPRES



Poti fi interesat si de