Mieii romanesti nu vor lipsi de Paste; ciobanii mizeaza pe sacrificarea a 2,5 mil de capete

Mieii romanesti nu vor lipsi de Paste; ciobanii mizeaza pe sacrificarea a 2,5 mil de capete


Mieii romanesti nu vor lipsi nici in acest an de pe piata, in preajma Sarbatorilor Pascale, ciobanii mizand pe sacrificarea a 2,5 milioane de capete si pe preturi cel putin similare cu cele de anul trecut, respectiv intre 10-12 lei kg in viu si intre 20 si 25 de lei/kg pentru carnea in carcasa.

mieluti3Mieii romanesti nu vor lipsi nici in acest an de pe piata, in preajma Sarbatorilor Pascale, ciobanii mizand pe sacrificarea a 2,5 milioane de capete si pe preturi cel putin similare cu cele de anul trecut, respectiv intre 10-12 lei kg in viu si intre 20 si 25 de lei/kg pentru carnea in carcasa.
"Cred ca in acest an se vor sacrifica in jur de 2 - 2,5 milioane de miei, mai putin decat anul trecut, pentru ca lumea este tot mai saraca. Anul trecut au fost sacrificati in jur de 3 milioane de miei. Cine a cumparat alta data un miel, acum cumpara doar jumatate, iar cine lua jumatate, acum ia numai un sfert. Pretul la intern nu difera fata de anul trecut si este intre 10 si 12 lei kilogramul in viu si intre 20 si 25 de lei kilogramul la carnea in carcasa", a declarat pentru Agerpres presedintele Federatiei Crescatorilor de ovine din Romania - Romovis, Ioan Campeanu.

Acesta a precizat ca romanii prefera mieii cu o greutate de 9 - 10 kg, cel mult 12 kg, in timp ce italienii cumpara miei cu o greutate mult mai mica, de numai 5-6 kg. In aceasta perioada, ciobanii romani exporta doar in Grecia si Italia, pentru ca Turcia a ramas in continuare o piata blocata exporturilor de ovine romanesti, cu toate ca, in ultimul an, au fost facute eforturi la nivel guvernamental pentru deschiderea acestei piete.

"In Turcia nu vindem marfa, deocamdata, si nici de tranzit nu putem vorbi, desi discutiile sunt destul de avansate, la nivel de prim-ministru, dar si la Ministerul agriculturii. Facem export doar la greci si la italieni, cu un pret similar celui de la intern. Estimam ca vom vinde in afara, in jur de 1 - 1,5 milioane de capete, in aceasta perioada, dar asta depinde numai de solicitari. Noi iesim mai mult la export din toamna, ceva in august, in septembrie si octombrie, cand animalele cresc in greutate, pana la 40-50 de kilograme. E mai bine pentru noi, chiar daca pretul este ceva mai mic decat acum, de numai 8-9 lei pe kilogram in viu, vom avea kilograme mai multe. Pe China, nici aici nu avem nimic concret. Suntem doar in discutii pentru export de lana, sa facem o fabrica pentru spalare si pregatirea lanii. Nu sunt pesimist, dar este posibil sa ne-o ia turcii inainte, cum au luat-o an de an si sa or vanda ei la chinezi, ca sunt mai buni comercianti decat noi", a adaugat Campeanu.

Ciobanii afirma ca, in ultimul an, chiar daca a fost o iarna mai usoara si cheltuielile au fost putin mai scazute, subventia acordata de stat pe cap de animal s-a micsorat si a fost introdus si impozitul pe norma de venit.

"Chiar daca a fost o iarna mai usoara decat altele, animale trebuiau furajate, pentru ca, daca nu le dai porumb si nu le faci tratamente, nu ai mare castig. A fost o reducere nesemnificativa a cheltuielilor, de circa 10% la furaje, in schimb, subventia a fost de 38,20 lei, in scadere fata de anii trecuti cand era peste 40 de lei. Autoritatile spun ca nu-i mare scaderea, dar pentru noi conteaza, pentru ca au aparut si impozitele", a mai adaugat reprezentantul crescatorilor de oi.

Efectivele de ovine se ridica in prezent la circa 10 milioane de capete, din care 9,2 milioane sunt declarate la APIA, afirma seful Romovis.

Potrivit datelor MADR, consumul actual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridica la circa 1,5 kg anual, in scadere fata de anii trecuti cand se inregistra un consum de circa 2,1 kg/locuitor, iar productia de carne de ovine acopera necesarul de consum intern in proportie de 99%. In 2013, exportul de miei a ocupat un loc important in balanta comerciala a Romaniei, totalizand peste 17.700 tone si incasari de peste 42 de milioane de euro.

Datele MADR arata ca efectivele totale de ovine si caprine la finele lunii ianuarie 2014 erau de peste 13,23 de milioane capete.




Poti fi interesat si de