MADR pune la dispozitia fermierilor 6 proiecte tip

MADR pune la dispozitia fermierilor 6 proiecte tip


Ministerul Agriculturii va pune la dispozitia micilor fermieri sase proiecte tip, atat pentru sectorul vegetal cat si pentru cel zootehnic, insa ulterior vor mai fi intocmite alte 4-5 proiecte, a declarat directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, intr-o conferinta privind accesarea fondurilor europene din agricultura.

900Ministerul Agriculturii va pune la dispozitia micilor fermieri sase proiecte tip, atat pentru sectorul vegetal cat si pentru cel zootehnic, insa ulterior vor mai fi intocmite alte 4-5 proiecte, a declarat directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, intr-o conferinta privind accesarea fondurilor europene din agricultura.
"Am realizat la nivelul Ministerului Agriculturii sase proiecte tip, pe zootehnie, pe vegetal, dar si mixte. In discutiile pe care le-am avut deja cu cei de la ASAS si de la Institutul de Economie Agrara urmeaza sa mai intocmim inca 4-5 proiecte tip la care beneficiarii pot apela. Primele proiecte vor fi puse la dispozitie odata cu deschiderea sesiunii de depunere din luna mai pentru investitiile in ferme si spijinirea fermelor familiale. Ceea ce este important la ferma familiala si diferit fata de anul trecut este ca vom avea in vedere sa fie angajati numai rudele pana la gradul trei. Nu se permite angajarea de persoane straine in cadrul fermelor de familie", a spus Popa.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunta ca prima sesiune de depunere de proiecte din perspectiva financiara 2014 -2020 se va deschide in data de 20 de mai, pe masura dedicata investitiilor in ferme si sprijinirea fermelor de familie.

"Pe 20 de mai se va deschide prima sesiune de depunere de proiecte din perspectiva 2014 -2020, din cele 8 miliarde de euro pe care le punem la dispozitie pe masura 121 privind investitiile in ferme si sprijinirea fermelor de familie. Aici trebuie sa folosim regulamentul european de tranzitie pentru ca nu exista regulamentul final aprobat de catre Comisie, dar sper sa il avem in aceasta luna", a spus Constantin.

Potrivit Agerpres, prima masura care se va lansa in luna mai, respectiv 'Investitii in exploatatii Agricole' si fermele de familie, are alocata o suma de 150 de milioane de euro. Inca de la deschiderea acestei masuri, MADR va oferi gratuit proiecte tip pentru fermierii mici si mijlocii, care vor putea fi descarcate de pe site-ul institutiei.

"Este o masura contestata de consultanti, dar noi vom veni cu proiecte tip pentru fermierii mici si mijlocii care nu au posibilitatea sa plateasca anumite taxe sau care au fost pacaliti de consultanti. Este o chestiune voluntara. Ei vor avea pe site-ul institutiei proiecte tip. Nu ne vom opri aici si vom merge cu proiecte tip si pe alte masuri", a mai spus seful MADR.

Romania a trimis UE primul draft al noului PNDR in jurul datei de 15 martie, iar negocierile directe vor demara spre sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. PNDR 2014-2020 este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania. Alocarea totala pentru perioada 2014 - 2020 este de 8,015 miliarde de euro pentru 14 masuri.



Poti fi interesat si de