Incepe campania nationala de vaccinare impotriva antraxului

Incepe campania nationala de vaccinare impotriva antraxului


Campania de vaccinare impotriva antraxului va demara la inceputul lunii mai si se va desfasura la nivel national. Aceasta campanie are loc o data pe an, inainte ca animalele sa fie scoase la pasunat.

pasuneoiCampania de vaccinare impotriva antraxului va demara la inceputul lunii mai si se va desfasura la nivel national. Aceasta campanie are loc o data pe an, inainte ca animalele sa fie scoase la pasunat.
Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele si ovinele, indiferent de sexul animalelor, dupa implinirea varstei de o luna. Vaccinarea este gratuita pentru proprietarii de animale, iar costul acestei actiuni este suportat de la bugetul de stat, in cadrul Programului Strategic. Antraxul este o boala mortala in majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputandu-se valorifica nimic data fiind rezistenta deosebita a sporilor si transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

Actiunea isi propune sa previna imbolnavirea cu antrax a animalelor, in mod special a celor din mediul rural, dar si a oamenilor. ANSVSA reaminteste proprietarilor de animale din aceste specii despre obligatia legala pe care o au de a permite accesul medicilor veterinari in gospodarii pentru a vaccina animalele. Antraxul este o boala infectioasa produsa de Bacillus anthracis. Aceasta bacterie produce sporii care raspandesc infectia. Boala este comuna omului si animalelor.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infectii cu antrax: antrax cutanat, printr-o leziune a pielii; antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate; antrax orofaringian (regiunea posterioara a cavitatii bucale), prin ingestie de alimente contaminate si antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent. Perioada medie de incubatie pentru antrax este de pana la 7 zile, dar poate dura 60 de zile sau mai mult pana la aparitia simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infectiei. Alte simptome pot fi: ganglioni limfatici mariti in apropiere de zona cu leziunea cutanata, febra, migrene (dureri de cap) si un sentiment de disconfort.

Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor maximale aferente acestora.



Poti fi interesat si de