Firmele din industria carnii gasesc cu greu specialisti

Firmele din industria carnii gasesc cu greu specialisti


Peste 200.000 de romani au plecat din Romania in 2016, in contextul in care in ultimii ani companiile au fost nevoite sa majoreze salariile pentru a re?ine o parte dintre angaja?i, pe fondul deficitului tot mai accentuat de personal.

forta de muncaPeste 200.000 de romani au plecat din Romania in 2016, in contextul in care in ultimii ani companiile au fost nevoite sa majoreze salariile pentru a re?ine o parte dintre angaja?i, pe fondul deficitului tot mai accentuat de personal.

Oamenii de afaceri din industria alimentara asista la un exod al fortei de munca, fiind vorba in primul rand de macelari si alti specialisti din industria carnii.

S-a ajuns in aceasta situatie din cauza lipsei acute a unor programe de formare profesionala din ultimii 25 de ani si din cauza nivelului de salarizare destul de scazut, este de parere Dragos Frumosu, presedintele Sindalimenta.

S-a gresit enorm atunci cand s-a hotarat desfiintarea liceelor de specialitate, a scolilor de meserii si de maistri, dar si eliminarea grupelor de munca. Piata muncii are nevoie de norme bine stabilite, pentru ca sunt multe societati din industria carnii care nu respecta norma de munca. De pilda, pe baza unor calcule exacte, s-a stabilit ca un angajat transeaza o tona de carne in 8 ore. Sunt insa societati care le impun macelarilor sa realizeze o cantitate dubla in tot atatea ore. Acel angajat isi va indeplini norma numai lucrand peste program si de multe ori fara a i se plati contravaloarea orelor suplimentare, spune Dragos Frumosu.

Articolul complet referitor la situatia de pe piata muncii poate fi parcurs in cuprinsul editiei cu numarul 54 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de