Eticheta de vinovat de serviciu trebuie sa dispara pentru Romania
Marti, 25 Martie 2014
Marti, 25 Martie 2014
Eticheta de "vinovat de serviciu" care a fost "din pacate" pusa pentru Romania pe nedrept (in urma scandalului carnii de cal - n.r.) trebuie sa dispara si, de aceea, autoritatile de la Bucuresti sunt deschise pentru procesul de modificare a legislatiei pe zona de etichetare, a declarat la Bruxelles, ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
"Noi suntem deschisi pentru acest proces de modificare a legislatiei pentru zona de etichetare, dar cred ca trebuie sa facem lucrul acesta intelept, dupa un proces care sa nu genereze costuri foarte mari si care sa nu cauzeze pierderi si mai mari. Pentru ca, astazi, precizarea tarii de origine, Romania - lucrul acesta a ramas -, nu cred ca aduce foarte mari beneficii, pentru ca este un lucru care a ramas intiparit din pacate in anumite zone ale Europei ca fiind o zona in care lucrurile nu sunt in regula, chiar daca in realitate s-a dovedit ca lucrurile s-au intamplat in regula in Romania si ca nu a fost niciun fel de frauda", a declarat oficialul roman, intr-o conferinta de presa sustinuta in marja participarii sale la reuniunea ministrilor europeni ai agriculturii.
Potrivit acestuia, trei sunt variantele pe masa discutiilor reuniunii, asupra carora urmeaza sa se cada de acord, o prima varianta fiind ramanerea la propunerea actuala, si anume o etichetare voluntara, o precizare voluntara a tarii sau locului de origine. A doua varianta luata in calcul este precizarea pe eticheta daca produsele respective sunt din piata UE sau din afara Uniunii, iar cea de-a treia - de a se preciza obligatoriu tara de origine.
"Sigur ca este in interesul Romaniei, raportandu-ne la ce s-a intamplat anul trecut, ca pe eticheta sa se precizeze tara de origine. Dar consideram ca in acest moment este destul de riscant, si cred ca lucrul acesta poate cauza foarte mult industriei din Romania, avand in vedere ca anul trecut, din nefericire, am fosta acuzati pe nedrept ca s-ar fi produs anumite fraude in schimbarea etichetelor in Romania. Avand in vedere toate aceste lucruri, cred ca este foarte important sa mergem, cel putin in aceste faze, pe una din cele doua variante pe care le avem la indemana - si anume precizarea voluntara sau apartenenta la piata UE sau in afara UE -, urmand ca precizarea tarii de origine sa se faca ceva mai tarziu, atunci cand efectele acestui prejudiciu de imagine care a fost adus Romaniei vor fi estompate sau vor fi diminuate. Lucrul acesta estimez eu ca se va intampla cel putin peste 3-4 ani de zile de acum inainte", a aratat ministrul agriculturii.
El a precizat ca punctul de punctul de vedere al industriei din Romania, pe care l-a primit in scris, agreeaza prima varianta, si anume sa se mentina aceeasi situatie, cu o precizare voluntara din partea producatorului din partea statului membru.
In ceea ce priveste procesul de trasabilitate, Daniel Constantin spune ca acesta este deja foarte bine definit.
"Societatea respectiva este obligata sa aiba un traseu exact al produselor care sunt in produsul final, ca sa spun asa, produsul procesat. Exista si astazi in legislatie si eu cred ca functioneaza destul de bine, nu perfect, pentru ca am vazut cazuri de anul trecut, de aceea credem ca este nevoie de o imbunatatire. (...) Procesul de trasabilitate ne-a facut ca, intr-un timp destul de scurt, si atunci autoritatile au reactionat foarte bine, sa vedem unde s-a produs frauda. Dar dauna de imagine fusese deja facuta pentru Romania. Au fost afirmatii din Marea Britanie si Franta, nu la nivelul autoritatilor, si vreau sa accentuez asta, care au aratat imediat cu degetul catre Romania", a completat ministrul agriculturii.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...