Ajutoarele pentru producatorii agricoli, aprobate de Guvern

Ajutoarele pentru producatorii agricoli, aprobate de Guvern


Guvernul a aprobat miercuri, in sedinta saptamanala, o serie de acte normative vizand ajutoarele care se acorda pentru producatorii agricoli, atat din fonduri europene, cat si de la bugetul de stat, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa. Hotararile de guvern aprobate miercuri vizeaza subventionarea accizei la motorina utilizata in agricultura, cuantumul platilor pe suprafata agricola si a platilor in sectorul zootehnic.

agriiiiiGuvernul a aprobat miercuri, in sedinta saptamanala, o serie de acte normative vizand ajutoarele care se acorda pentru producatorii agricoli, atat din fonduri europene, cat si de la bugetul de stat, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa. Hotararile de guvern aprobate miercuri vizeaza subventionarea accizei la motorina utilizata in agricultura, cuantumul platilor pe suprafata agricola si a platilor in sectorul zootehnic.

"Astazi, cu sprijinul Ministerului de Finante, am reusit sa identificam sumele necesare si, odata ce HG va fi publicata in Monitorul Oficial, vom putea sa decontam toate facturile pe care fermierii le depun la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura pentru motorina folosita in agricultura. (...) Sumele care sunt prevazute a fi decontate pe parcursul anului 2013 sunt de 125 de milioane de lei, iar pe parcursul anului 2014 - de 430 de lei. Avem prevazute prin HG 555 de milioane de lei pentru subventionarea accizei la motorina utilizata in agricultura", a detaliat Constantin.
Guvernul a mai aprobat doua hotarari referitoare la cuantumul platilor pe suprafata. Prima HG vizeaza cuantumul platilor directe unice pe suprafata, a platilor separate pentru zahar si a platilor specifice pentru orez.

"Suma totala prevazuta din fonduri europene pentru cererile depuse in 2013 este 1,223 de miliarde de euro. Intentia noastra este ca, din 16 octombrie, sa platim in avans 50% din aceste sume.
Ceea ce am calculat pana in acest moment arata ca plata pe suprafata, cel putin la plata de baza pentru cereale, este de 139,17 euro pe hectar", a spus ministrul.
Alta hotarare de guvern aprobata miercuri stabileste nivelul platilor nationale complementare.

"De la bugetul de stat, pentru cereale, plata complementara este de 21 de euro. Practic, pentru cereale, plata cumulata va fi in acest an de 160,17 euro la hectar. In ceea ce priveste plata suplimentara care se acorda pentru sfecla de zahar, acolo unde din fonduri europene a avut loc aceasta plata in cuantum de 331 de euro pe hectar, pentru orez se acorda o plata specifica de 300 de euro pe hectar. Bugetul de stat, de asemenea, vine complementar, dincolo de plata de baza pentru cereale, cu o serie de plati: pentru in si canepa pentru fibra - 63,37 de euro pe hectar, pentru hamei - 335 de euro pe hectar, pentru tutun - 1.279 de euro pe hectar si pentru sfecla de zahar - 113,65 de euro pe hectar", a detaliat Constantin.

El a spus ca sumele prevazute de la bugetul de stat pentru a fi platite pe aceasta schema sunt de 663 de milioane de lei. O parte din aceste sume vor fi platite pe parcursul anului 2013, restul - pe parcursul anului 2014. O alta HG se refera la aprobarea cuantumului platii nationale directe complementare in sectorul zootehnic pentru specia bovine si caprine pentru 2013.

"A fost alocata o suma de la bugetul de stat de 78.128.680 de euro, care se acorda pentru cei care au depus cereri in 2013, in functie de verificarile pe care Agentia de Plati le face pe teren, in functie de numarul de efective care au fost solicitate la plata", a spus Constantin.
De asemenea, Guvernul a identificat bani pentru a-i ajuta pe crescatorii de oi si capre din zonele defavorizate.

"E prima data cand reusim sa platim suplimentar pe zonele defavorizate, sa venim cu o prima suplimentara pentru crescatorii de ovine si caprine - suma de 6,7 milioane de euro, dar numai pentru acele efective din zonele defavorizate. Daca in Romania avem peste 9 milioane de efective la ovine si caprine, vreau sa va spun ca in zonele defavorizate sunt 1,6 milioane de efective. Cu alte cuvinte, in acest an, daca cele 9 milioane de efective vor primi aproximativ 40,9 lei la hectar, pentru cele 1,6 milioane de efective se va primi o plata suplimentara de 6,5 euro pe hectar. Este un efort pe care l-am facut tocmai pentru a ajuta acest sector care s-a dezvoltat foarte mult in ultimul timp si am tinut cont de conditiile speciale in care se face agricultura in zonele defavorizate", a spus Constantin.

Alte doua acte normative vizeaza conditii tehnice pentru absorbtia de fonduri europene si pentru sprijinirea celor care activeaza in agricultura ecologica.



Poti fi interesat si de