Acces greu la banii europeni pentru organizatiile sindicale din industria alimentara
Vineri, 29 Noiembrie 2013
Vineri, 29 Noiembrie 2013
Legislatia in domeniul securitatii muncii este deficitara in Romania, la fel ca si aplicarea ei. Din pacate, nici accesul la fondurile europene pentru dezvoltarea resurselor umane nu este la indemana oricui, mai ales ca a devenit aproape o regula ca lucrurile sa se schimbe in timpul jocului, afirma Adrian Marin, managerul proiectului Adaptabilitatea firmelor si muncitorilor din industria alimentara din Romania la normativa de siguranta si sanatate la locul de munca. Proiectul a avut o valoare totala de 20,4 milioane de lei, fiind cofinantat din Fondul Social European prin programul sectorial pentru dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, iar beneficiarul a fost Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara din Romania.
Cand regulile se schimba pe parcursul desfasurarii proiectului, iar autoritatile le incalca si tie ti se cere sa fii corect, este complicat sa duci pana la capat proiectul. Noi am fost chiar in situatia in care am ajuns intr-un blocaj financiar si ni s-au blocat conturile, a declarat Marin.
El a dat si cateva exemple in acest sens, cum ar fi faptul ca prefinantarea proiectului ar fi trebuit sa fie de 30% si nu 10%, iar banii au venit dupa cinci luni si 29 de zile in loc de o luna. In plus, managerii proiectului se plang ca nu au primit niciun raspuns la intrebarile puse autoritailor nici dupa un un an.
Proiectul Adaptabilitatea firmelor si muncitorilor din industria alimentara din Romania la normativa de siguranta si sanatate la locul de munca s-a desfasurat pe o perioada de 36 de luni, principalele obiective fiind conformitatea cu legislatia comunitara de prevenire a riscurilor la locul de munca, precum si promovarea unei culturi de prevenire la locul de munca prin cercetare, formare, informare si publicitate. De asemenea, s-a avut in vedere cresterea gradului de cunostinte privind pevenirea riscurilor la locul de munca prin instruirea si asigurarea participarii lucratorilor mai putin calificati.
Beneficiarul a fost Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara din Romania, parteneri fiind Uniunea Generala a Sindicatelor din Industria Agroalimentara UGT (Spania), Federatia Spaniola a Industriei Alimentare FIAB (Spania), Institutul de Formare Profesionala (IFI) din Spania, Prevalia CGP (Spania) si Romalimenta (Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara).
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...