57 000 de porci sacrificati in Rusia din cauza pestei porcine africane
Miercuri, 05 Februarie 2014
Miercuri, 05 Februarie 2014
Vesti proaste pentru LLC Lasarevskoye, cel mai mare producator de carne de porc din regiunea ruseasca Tula. Rosselhoznadzor a confirmat contaminarea cu pesta porcina africana a efectivelor de porcine din ferma aflata in raionul Shchekinsky.
Circa 57.000 de capete vor fi sacrificate in aceste zile pentru a preveni aparitia unor focare si in alte regiuni. Pgubele vor fi insemnate, avand in vedere ca LLC Lasarevskoye furnizeaza pe piata 10 000 de tone de carne de porc - aproximativ 77% din volumul total al pietei de carne de porc din ntreaga regiunea Tula.
Aparitia unor noi focare de peste porcina africana creeaza ingrijorare atat in randul autoritatilor sanitar- veterinare din Rusia cat si din celelalte tari vecine. Incepand cu 30 ianuarie Rusia a suspendat importurile de carne de porc de pe tot teritoriul Uniunii Europene, datorita descoperirii unui focar de pesta porcina africana (PPA) pe teritoriul Lituaniei. In acelasi timp surse din cadrul Rosselkhoznadzor vorbesc de un al doilea focar descoperit pe teritoriul Lituaniei, si imbolnaviri descoperite pe teritoriul Poloniei, dupa cum informeaza Global Meat News. Aceste informatii nu au fost insa confirmate de autoritatile Uniunii Europene - pana la o confirmare oficiala din partea UE, aceste informatii raman doar zvonuri, dar Iulia Trofimova, purtatorul de cuvant al institutiei rusesti, sustine ca are toate motivele sa-si creada sursele. In prezent Rusia a impus o interdictie temporara, insa trasformarea acesteia intr-o decizie definitiva ar crea adevarate probleme fermierilor europeni, importurile de carne de porc din UE reprezinta peste jumatate din totalul importurilor de carne de porc a Rusiei. Conform unui memorandum semnat in 2006 de catre Uniunea Vamala (Rusia, Belarus, Kazahstan) si UE, toate produsele din carne de porc introduse in Rusia trebuie sa provina din regiuni unde nu s-a inregistrat nici un caz de pesta porcina africana de cel putin trei ani. Pentru a rezolva situatia, Rosselkhoznadzor propune ca Uniunea Europeana sa identifice zonele in care boala nu este prezenta, iar statutul acestora sa fie aprobat de Oficiul International al Epizootiilor (OIE).
Ucraina este cea mai recenta tara care a raportat descoperirea unui focar de pesta porcina africana la o ferma privata din Lugansk, aproape de granita cu Rusia. Conform datelor transmise de OIE, infectia a fost descoperita pentru prima data pe 6 ianuarie si a fost confirmata de testele de laborator efectuate de autoritati pe 31 ianuarie. In acelasi timp Lituania ia masuri severe pentru prevenirea raspandirii pestei porcine africane pe teritoriul tarii. In regiunile unde s-a declarat starea de urgenta din cauza bolii au fost suspendate lucrarile silvicole, iar utilajelor si celorlalte autovehicule sau autoutilitare li s-a interzis accesul in padure. Masura este necesara pentru ca lemnul exploatat se exporta din Lituania in Polonia si in alte tari, iar utilajele si autovehiculele pot servi drept vectori pentru raspandirea bolii. Virusul pestei porcine africane se poate transmite prin alimente infectate, contact direct cu animalele bolnave, dar si prin marfuri, haine, vehicule si unelte contaminate, furaje, materii prime si prin capuse. Nu in ultimul rand, autoritatile lituaniene vor curata continuu containerele de gunoi menajer si vor preveni accesul animalelor la ele - masura necesara pentru ca o bucata de carne infectata, aruncata la gunoi si mancata ulterior de un animal poate raspandi boala in continuare, sustine Jonas Milius, directorul Serviciului Veterinar din tara.
Experti din Rusia, Belarus si UE lucreaza la descoperirea sursei infectiei cu pesta porcina africana, incercand sa stabileasca si masurile de siguranta si preventie luate de autoritatile locale. Si Romania a initiat masuri de securitate la granita pentru prevenirea aparitiei focarelor de pesta porcina africana, actiune importanta dupa cum spun oficialii ANSVSA avand in vedere ca Romania nu s-aconfruntat pana acum cu aceasta boala.
Pesta porcina africana (PPA) este o boala periculoasa, fara tratament sau vaccin in momentul de fata, care afecteaza speciile domestice si salbatice de porcine. Pesta porcina africana are o perioada de incubatie de 3 - 15 zile in mod obisnuit, sau de 3-4 zile in forma sa acuta. Este o boala foarte infectioasa, afectand porcinele de toate varstele si sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este ca nu exista un semn specific care sa indice prezenta bolii - chiar si mortalitatea ridicata a animalelor reprezinta doar un indiciu ca e vorba de pesta porcina - clasica sau africana. Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% in cazul porcinelor domestice.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...