Schimburile comerciale intre Romania si China ar putea incepe din noiembrie

Schimburile comerciale intre Romania si China ar putea incepe din noiembrie


Schimburile comerciale intre Romania si China cu carne de porc si taurine vii vor incepe dupa armonizarea certificatelor de export si semnarea protocoalelor, respectiv spre sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu. "In urma intalnirii avute cu reprezentantii serviciilor veterinare din China am reusit sa primim modelul de certificat pentru exportul de carne de porcine, model pe care noi il asteptam inca de la plecarea celor doua misiuni din luna iulie. In aceasta saptamana suntem in masura sa finalizam certificatul pentru exportul de carne de porc, ceea ce inseamna sa-l armonizam si sa stabilim cu partea chineza conditiile care trebuie indeplinite de importator si de exportator, bolile care trebuie supravegheate si pentru care tara noastra este indemna si conditiile de calitate pentru marfa care va fi exportata. Certificatul pentru exportul taurinelor vii il avem deja in ultima parte de armonizare, cu observatii din partea chineza si odata ce vor fi semnate cele doua protocoale, cele privind exportul de carne de porc si de taurine vii, vor putea incepe efectiv schimburile comerciale. Noi avem speranta ca undeva spre sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie, sa semnam aceste protocoale. Este doar o chestiune de timp pentru ca dorinta exista din partea ambelor parti", a subliniat seful ANSVSA.

semanareSchimburile comerciale intre Romania si China cu carne de porc si taurine vii vor incepe dupa armonizarea certificatelor de export si semnarea protocoalelor, respectiv spre sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu. "In urma intalnirii avute cu reprezentantii serviciilor veterinare din China am reusit sa primim modelul de certificat pentru exportul de carne de porcine, model pe care noi il asteptam inca de la plecarea celor doua misiuni din luna iulie. In aceasta saptamana suntem in masura sa finalizam certificatul pentru exportul de carne de porc, ceea ce inseamna sa-l armonizam si sa stabilim cu partea chineza conditiile care trebuie indeplinite de importator si de exportator, bolile care trebuie supravegheate si pentru care tara noastra este indemna si conditiile de calitate pentru marfa care va fi exportata. Certificatul pentru exportul taurinelor vii il avem deja in ultima parte de armonizare, cu observatii din partea chineza si odata ce vor fi semnate cele doua protocoale, cele privind exportul de carne de porc si de taurine vii, vor putea incepe efectiv schimburile comerciale. Noi avem speranta ca undeva spre sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie, sa semnam aceste protocoale. Este doar o chestiune de timp pentru ca dorinta exista din partea ambelor parti", a subliniat seful ANSVSA.

Manastireanu a mentionat ca la intalnirile avute cu specialistii Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din Republica Populara Chineza (AQSIQ) au participat si reprezentanti ai importatorilor de carne de porc, bovine vii, dar si de alte produse de origine animala.

"Noi am stat de vorba cu patru firme foarte mari, din care o firma de stat care se ocupa cu cresterea taurinelor. Oamenii de afaceri romani care ne-au insotit in aceasta vizita in China au avut prilejul sa isi stabileasca contacte direct cu cei care sunt interesati de importul de produse de origine animala, carne de porc si taurine vii. De asemenea, vom trimite ca si initiativa din partea Romaniei protocolul pentru produse procesate din carne de porc si ne-am exprimat in scris intentia de a incepe in viitorul imediat exportul de carne de pasare, de lapte si produse din lapte, dar si de porcii vii. Acest lucru se va intampla, probabil, din 2014, dar noi incercam sa deschidem cat mai multe fronturi de discutie pentru ca avem aceasta sansa deoarece colaborarea dintre cele doua servicii veterinare este foarte buna si putem incepe intr-un timp scurt aceste exporturi", a spus Vladimir Manastireanu.

Seful ANSVSA a participat, in perioada 2 - 7 septembrie, in China, la lucrarile Comisiei guvernamentale romano - chineza de cooperare economica. In data de 30 august 2013, Romania si China au semnat un Memorandum de Intelegere privind sanatatea animala si siguranta alimentelor, care ofera producatorilor romani posibilitatea de a intra cu carne si produse din carne de porc, dar si cu bovine vii pe o piata de doua miliarde de locuitori si cu o cerere imensa de produse alimentare. Pentru firmele romanesti din industria alimentara, dar si pentru crescatorii de animale, semnarea acestui memorandum reprezinta nu numai accesul pe o piata cu doua miliarde de locuitori, ci si o garantie pentru inceperea exporturilor catre alte tari terte, cum ar fi Vietnam, Hong Kong si Algeria.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, numarul total de porcine era la 1 decembrie 2012 de 5,23 milioane de capete, in scadere cu 2,4 procente fata de cele aproape 5,4 milioane de capete consemnate in perioada similara din 2011, in timp ce numarul total de bovine evidentia o crestere cu 1%. Efectivul matca (vaci pentru lapte, bivolite pentru reproductie si juninci pentru reproductie) a ramas aproape constant, respectiv la 1,26 milioane exemplare.

Romania se afla intre primele zece tari ale Uniunii Europene (UE) la efectivele totale de bovine, cu peste doua milioane capete, dupa Franta, Germania, Regatul Unit, Irlanda, Italia, Spania, Polonia, Olanda si Belgia, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.



Poti fi interesat si de