Productiile din agricultura sustin peste asteptari economia Romaniei in 2013

Productiile din agricultura sustin peste asteptari economia Romaniei in 2013


Agricultura, sectorul care a inregistrat productii vegetale clasate in recordul ultimilor 40 de ani si care a sustinut peste asteptari economia Romaniei - a fost vedeta anului 2013. De la o prognoza de 1,6% in primavara acestui an, cresterea economica a Romaniei a fost revizuita in sus la 2,2% pentru finele lui 2013, avansul valorii adaugate brute din agricultura fiind estimat la 11,9%, fata de procentul initial de 6,4%. Pe fondul unor conditii meteo favorabile, dar si a unor masuri luate de autorita?i in sectorul irigatiilor, productia vegetala va depasi in acest an 22 de milioane de tone, fiind aproape de nivelul anului 2011, dar cu 50% mai mare decat anul trecut, an in care seceta "a parjolit" recoltele pana la un nivel de numai 14 milioane de tone. Statisticile arata ca suprafata terenurilor necultivate a scazut de zece ori in ultimii ani, de la trei milioane de hectare in 2007-2008 la numai 300.000 de hectare in prezent, dintr-un total arabil de aproape 11 milioane de hectare. Cireasa de pe tort, in 2013, a fost scaderea TVA la paine si produse de panificatie de la 24% la 9%, masura asteptata de industria de morarit si panificatie care se lupta anual cu o evaziune de 70%, dar care nu a adus, deocamdata, rezultatele asteptate in privinta incasarilor la buget, chiar daca la raft painea s-a ieftinit, in medie, cu 12%, iar consumul a crescut cu circa 15 procente.

agriculturadesenAgricultura, sectorul care a inregistrat productii vegetale clasate in recordul ultimilor 40 de ani si care a sustinut peste asteptari economia Romaniei - a fost vedeta anului 2013. De la o prognoza de 1,6% in primavara acestui an, cresterea economica a Romaniei a fost revizuita in sus la 2,2% pentru finele lui 2013, avansul valorii adaugate brute din agricultura fiind estimat la 11,9%, fata de procentul initial de 6,4%. Pe fondul unor conditii meteo favorabile, dar si a unor masuri luate de autorita?i in sectorul irigatiilor, productia vegetala va depasi in acest an 22 de milioane de tone, fiind aproape de nivelul anului 2011, dar cu 50% mai mare decat anul trecut, an in care seceta "a parjolit" recoltele pana la un nivel de numai 14 milioane de tone. Statisticile arata ca suprafata terenurilor necultivate a scazut de zece ori in ultimii ani, de la trei milioane de hectare in 2007-2008 la numai 300.000 de hectare in prezent, dintr-un total arabil de aproape 11 milioane de hectare. Cireasa de pe tort, in 2013, a fost scaderea TVA la paine si produse de panificatie de la 24% la 9%, masura asteptata de industria de morarit si panificatie care se lupta anual cu o evaziune de 70%, dar care nu a adus, deocamdata, rezultatele asteptate in privinta incasarilor la buget, chiar daca la raft painea s-a ieftinit, in medie, cu 12%, iar consumul a crescut cu circa 15 procente.

Reducerea TVA la 9% la paine si produse de panificatie de la 1 septembrie si-a aratat primul efect prin ieftinirea painii, in medie, cu 10-12%, dupa cum afirma autoritatile, dar si prin faptul ca "au iesit la suprafata" cantitati mult mai mari de faina si de paine, insa incasarile la buget se lasa asteptate. "Cred ca in mare ne-am atins obiectivele mai avem doar unul, pe care urmeaza sa-l cuantificam si anume sa vedem daca incasarile la buget sunt cel putin egale cu cele din TVA de 24%. Daca toate acestea se intampla, din a doua parte a anului 2014, vom reduce TVA si la alte produse, cum ar fi la carne si produse din carne", a spus Daniel Constantin.

Schimbarea legislatiei pentru acordarea ajutorului pe cap de animale la bovine aduce, pe langa sprijinul efectiv pe cap de animal, si un sprijin pentru productia de lapte, dar si o rezolvare in ceea ce priveste scoaterea la suprafata a unei cantitati importante de lapte, mai ales dupa eliminarea cotei la nivel european, de la 1 ianuarie 2015. De asemenea, acordarea unui ajutor de minimis, in suma totala de 70,8 milioane de lei pentru 41.000 de gospodarii, unde se regasesc 210.000 de capete de bovine, pentru achizitionarea tancurilor de racire a laptelui rezolva, in opinia autoritatilor, si asocierea producatorilor, dar si comercializarea unui lapte conform pe piata, incepand cu 2014, in conditiile in care Romania era ultimul stat din UE care cerea derogare pentru laptele neconform.
Nu in ultimul rand, deblocarea exporturilor de carne de porc pe piata Uniunii Europene, dar si semnarea acordurilor de export cu China pentru bovine si carne de porc, iar in viitor si pentru ovine vor avea efecte incepand cu anul 2014. Ministrul Agriculturii sustine ca Romania va putea exporta in China in jur de 500.000 de taurine si 4 5 milioane de oi, in conditiile in care, pe acest sector, efectivele au crescut foarte mult, la 14 milioane de capete.

Romania, cu circa 15 milioane de hectare de teren agricol ?i 10 milioane de hectare de terenuri arabile si cultivate la aceasta data, are toate sansele sa devina un jucator important pe piata cerealelor nu numai din bazinul Marii Negre ci si din Europa, daca isi va imbunatati randamentul de productie, va creste capacitatea de stocare, va reduce dependenta de conditiile de mediu, iar productia agricola va fi folosita pentru consolidarea pozitiei in zona.



Poti fi interesat si de