Modificare de Regulament european, la presiunea ARC

Modificare de Regulament european, la presiunea ARC


Comisia pentru Siguranta Alimentara a Uniuniii Europene a aprobat in data de 10 martie utilizarea bicarbonatului de sodiu si a carminului in prepararea pastei de mici, decizie care face posibila comercializarea micilor romanesti pe piata comunitara.

caraguiComisia pentru Siguranta Alimentara a Uniuniii Europene a aprobat in data de 10 martie utilizarea bicarbonatului de sodiu si a carminului in prepararea pastei de mici, decizie care face posibila comercializarea micilor romanesti pe piata comunitara.
Acesta este un prim pas pentru intrarea acestora in legalitate, mai trebuie insa ca si Parlamentul European sa aprobe modificarea de Regulament care privesti micii romanesti. In prezent, micii pot fi produsi si comercializati doar in Romania in baza unei derogari, deoarece aditivii utilizati la prepararea lor nu figureaza in anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendata in mai multe randuri. In opinia presedintelui Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Eugenia Caragui, producatorii locali au pierdut din aceasta cauza 10-20% din exporturile de produse din carne pe pietele din Anglia, Italia, Spania, tari in care exista comunitati importante de romani. Aprobarea si intrarea in vigoare a noului Regulament ar putea sa aiba loc pana la alegerile europarlamentare (n.red 25 mai), a mai precizat presedintele ARC.

Eforturile producatorilor romani pentru intrarea micilor in legalitate dateaza de mai multa vreme. Asociatia Romana a Carnii a sesizat inca din 2008 autoritatile romane competente ca bicarbonatul de sodiu (E 500) si carminul (E 120) nu se afla pe lista aditivilor aprobati de Regulamentul european in vigoare .

Noi am solicitat interventia ANSVSA inca din 2008 in ce priveste neincluderea bicarbonatului de sodiu si a carminului in anexa II a Regulamentului 1333/2008. Dupa ce in februarie, la Bruxelles, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor a amanat votul care prevedea includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala, ARC a facut demersuri ca discutiile sa se reia cat mai repede. In mod normal, acestea erau programate pentru luna iulie, ceea ce ar fi facut posibila intrarea noului Regulament in vigoare abia spre sfarsitul anului, a declarat Eugenia Caragui, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) a discutat in 20 februarie 2014 proiectul de regulament al Comisiei Europene care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala. Cu toate ca niciun stat membru nu a avut obiectii la solicitarile Romaniei, votul a fost amanat pentru luna martie, deoarece sapte state au fost nemultumite ca pe lista ce urma sa fie supusa votului nu s-au aflat decat cateva produse. Livrarile de mici pe piata externa aduc producatorilor locali circa 15 milioane de euro pe an.



Poti fi interesat si de