Ilie Van: Toti fermierii seriosi din industria avicola respecta in totalitate legislatia
Vineri, 01 Noiembrie 2013
Vineri, 01 Noiembrie 2013
Toti fermierii seriosi din industria avicola respecta in totalitate legislatia si cred ca este prematur sa extrapolam acest scandal iscat la Avicola Calarasi catre toata industria, a declarat pentru Agerpres, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.
"Trebuie sa depasim acest scandal si sa nu se extrapoleze la toata industria, care are rezultate exceptionale in ultimul an - si tehnice si de investitii si financiare. Industria sufera pentru ca anul acesta piata a mers foarte greu, cerealele au fost foarte scumpe, dar producatorii s-au organizat si au trimis produse la export ca sa compenseze ceea ce nu se vindea pe piata interna. E prematur sa tragem acum o concluzie vizavi de ce efecte va avea asupra industriei acest scandal. Eu nu cred ca se poate trece usor peste controalele veterinare si consider ca toti fermierii seriosi care au branduri pe piata respecta in totalitate legislatia. Sunt si accidente, dar care trebuie rezolvate la fata locului, ca sa nu aruncam asupra intregului sector aceasta anatema. Este evident ca nu trebuie sa se intample asa ceva, iar cei care au facut trebuie sa plateasca. Noi, ca asociatie, am aparat fermierii seriosi, care isi fac treaba in mod legal. ANSVSA verifica acum si va lamuri situatia", a spus Ilie Van.
In ceea ce priveste frauda fiscala din sector, seful UCPR a afirmat ca numai masurile de control nu vor fi niciodata eficiente si suficiente intr-o economie de piata.
"Doar masurile fiscale combinate cu cele de control sunt eficiente si vedem si in cazul painii. S-a redus TVA, dar pana nu vedem un control sever la comercianti si la producatori nu s-a rezolvat problema. Daca vom reusi sa facem si noi reducerea TVA sau alte masuri fiscale care sa reduca tentatia de 24%, care este foarte mare... Acest TVA de 24% a dus la aceasta situatie de frauda fiscala in piata, care ii afecteaza pe producatorii seriosi, care platesc la stat, afecteaza bugetul, dar si consumatorii, evident", a adaugat Van.
Acesta a precizat ca productia interna este cea care vine sa preseze pe costuri si pe preturi, pentru ca, in urma analizelor statistice, a reiesit ca preturile produselor care au mai mult de 50% importuri au crescut cel mai mult in ultimii ani si nu cele din productia interna.
Ilie Van a subliniat ca productia de carne de pasare a crescut cu 3% pana la 5% in 2013, chiar daca preturile la cereale au explodat in acest an si fermierii sunt decapitalizati, iar piata totala a depasit un miliard de euro.
"Piata industriei avicole din Romania va depasi in acest an un miliard de euro, in crestere fata de anul trecut cand era putin peste 900 de milioane de euro. Exporturile au fost cele care au tras piata in sus, in special cele de produse procesate cu valoare adaugata mare, dar si exportul de oua. Productia de carne de pasare in viu pe care o estimam pentru anul acesta este 450.000 de tone si in jur de 1,4 miliarde de oua, toate produse in ferme specializate. La export au mers cam de 70.000 de tone, dar pretul de export este dublu fata de cel de import. Exportam cu 2.300- 2.400 euro tona si importam cu 1.200 - 1.300 euro/tona. Acesta este obiectivul nostru: sa ducem afara produse procesate si sa importam produse mai ieftine. Practic, asta cere piata romaneasca. Putem asigura suta la suta necesarul de carne si oua, dar exportam 20% si importam un procent similar, insa industria poate face mult mai mult", a adaugat Ilie Van. Romania are in jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar veterinar, din care 250 sunt membri ai UCPR.
Potrivit presedintelui UCPR, romanii consuma anual in jur de 22 - 23 de kilograme de carne de pasare pe an, fata de 18 kilograme in urma cu 5-6 ani, dar obiectivul crescatorilor din industria avicola este de atinge in 2020 in jur de 25 kilograme pe an, cat este consumul european mediu.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor /ANSVSA/ a retras de la comercializare aproape 14 tone de carne de pui din magazinele din Bucuresti si din Brasov, pentru care exista suspiciunea ca ar fi infestata cu salmonella, carnea de pasare provenind de la Avicola Calarasi, o societate suspectata ca ar face evaziune fiscala si care se afla in procedura de lichidare.
Rezultatele analizelor prelevate de inspectorii veterinari vor fi facute publice martea viitoare.
Retailerul Selgros a anuntat, miercuri, ca a retras din magazinele sale toate produsele livrate de Avicola Calarasi, din cauza aspectului si calitatii necorespunzatoare, si a decis stoparea oricaror livrari viitoare de marfa pana la clarificarea situatiei.
In luna septembrie, compania Selgros a refuzat in mai multe magazine livrari de la furnizorul Avicola Calarasi din aceeasi cauza. In data de 11 septembrie 2013, magazinul Selgros din Braila a trimis direct la distrugere o cantitate importanta de carne de pasare de la Avicola Calarasi.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...