15.000 de bovine vii, pregatite pentru China
Miercuri, 26 Februarie 2014
Miercuri, 26 Februarie 2014
Romania va livra in luna aprilie, in China, primele bovine vii din rasa baltata romaneasca, pe un contract incheiat pe 15.000 de capete, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, intr-un interviu acordat Agerpres.
"In luna aprilie o sa livram catre China primele bovine vii din baltata romaneasca, de la o ferma din Brasov. Ei au un contract pe 15.000 de capete, dar nu le trimitem pe toate odata. Ei sunt interesati si de fermele locale de reproductie si de fabricile de lapte praf. Vor mai mult sa investeasca in noi capacitati si sa infiinteze noi ferme. Suntem in discutii destul de avansate cu chinezii, mai ales ca ministrul Agriculturii din China va veni la inceputul lunii aprilie in Romania", a spus Botanoiu.
Acesta a precizat ca Ministerul Agriculturii impreuna cu Ambasada Chinei au facut un grup de lucru axat pe bovine vii si produse procesate, dar si pe ovine vii, chiar daca pe acest segment inca nu a fost semnat niciun memorandum.
"Pe ovine urmeaza sa scoatem de sub incidenta scrapiei toate celelalte judete, pentru ca avem numai 19 judete fara aceasta boala si pe masura ce rezolvam problema, chinezii sunt de acord sa semnam un nou memorandum privind exportul de ovine vii si carne de ovine", a subliniat oficialul MADR.
In data de 12 februarie 2014, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a discutat cu ambasadorul Republicii Populare China in Romania, Huo Yuzhen, o serie de aspecte privind colaborarea romano - chineza in domeniul agriculturii, mai ales ca in ultima perioada mai multe delegatii chineze au fost prezente in tara noastra, investitorii aratandu-si interesul pentru sectorul de crestere a bovinelor, a porcinelor si a ovinelor din Romania.
La finele anului trecut, Romania a incheiat cu China doua memorandumuri pe sectorul agricol - unul privind porcinele vii si carnea de porc, iar celalalt privind bovinele vii, carnea si produsele procesate din carne de bovine, dar exista deja o intentie clara pentru semnarea unui nou memorandum referitor la ovine vii si carnea de ovine.
Romania detine 12,7 milioane capete de ovine, din care 9,8 milioane matca, iar potentialul pentru export se ridica la 4-5 milioane de capete, la bovine exista un efectiv de 2,2 milioane, din care 1,3 milioane matca, si o posibilitate de export de 500.000 de capete. Efectivul de porcine, la finele lui 2013, se ridica la 4,05 milioane capete, iar matca reprezinta 273.000 capete.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...