”Salinate de Turda” - al treisprezecelea produs romanesc recunoscut si inregistrat la nivel european
Vineri, 03 Noiembrie 2023
Vineri, 03 Noiembrie 2023
"In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 3 noiembrie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP), "Salinate de Turda - IGP"", a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Denumirea produsului "Salinate de Turda - IGP" a dobandit protectia pe sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata (IGP) in baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare. Indicatia geografica protejata (IGP) evidentiaza legatura dintre regiunea geografica specifica si denumirea produsului, in cazul in care o anumita calitate, reputatie sau alta caracteristica poate fi atribuita in mod esential originii sale geografice. Pentru a beneficia de aceasta eticheta de calitate, cel putin una dintre etapele de productie, prelucrare sau preparare trebuie sa aiba loc in regiune.
"Salinate de Turda -IGP" este preparat de carne, fiind un produs afumat si uscat, obtinut prin procesul de sarare umeda cu saramura naturala (numita popular in zona "maratoare" sau "muratoare"), in amestec cu mixul de condimente, zaharuri si culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esenta tare (fag), a urmatoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafa, cotlet, piept si pulpa, urmata de o etapa de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.
"Salinate de Turda - IGP " se comercializeaza sub denumiri diferite in functie de piesa anatomica a carcasei de porc care reprezinta materia prima si anume: ceafa, cotlet, piept si pulpa de porc. Produsul este prezentat ambalat sau ca bucati intregi sau feliate. "Toate etapele specifice procesului de productie pentru obtinerea produsului "Salinate de Turda -IGP" se desfasoara in aria geografica delimitata, respectiv Municipiul Turda si comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscos, din judetul Cluj. Procesul de productie a produsului "Salinate de Turda -IGP" cuprinde urmatoarele etape specifice: pregatirea materiilor prime/a ingredientelor, transare, dezosare si alegerea carnii, sarare umeda cu saramura naturala ("maratoare") din aria geografica, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esenta tare (rumegus de fag), uscare timp de 20-28 de zile", se arata in comunicatul Ministerului Agriculturii.
La fabricarea produsului "Salinate de Turda" sunt utilizate urmatoarele ingrediente: carcasa de porc proaspata/refrigerata sau congelata care provine de la animale sanatoase, sacrificate in conditiile prevazute de lege, transata si dezosata in cele 4 parti anatomice; "Maratoarea" (sau "Muratoarea") este o solutie salina (saramura), omogena, existenta, in mod natural in judetul Cluj;mix de condimente (sare, mustar, ienupar, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scortisoara), zaharuri, culturi lactice (starter). Legatura produselor din carne "Salinate de Turda-IGP" cu regiunea de productie rezulta din indelungata traditie a locuitorilor din zona, folosind metoda de conservare prin saramurarea si afumarea carnii, in perioadele de iarna, dupa taierea porcului, fapt cunoscut din vremuri stravechi. Procesul de sarare umeda prin utilizarea "maratorii" pentru conservarea carnii se realizeaza cu saramura recoltata din fantanile cu apa sarata din zona (Micesti, Valea Florilor, Valea Sarata Turda). Din punct de vedere al caracteristicilor organoleptice, ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul ca prin metodele naturale de saramurare, condimentare si maturare in conditii controlate (umiditate, temperatura) se pastreaza fragezimea si suculenta carnii, precizeaza MADR.
Calitatea si caracteristicile produsului "Salinate de Turda" sunt rezultatul factorilor naturali si/sau umani din zona, pentru care exista inscrisuri si referinte bibliografice. "Spre deosebire de alte produse similare, produsul "Salinate de Turda - iGP" are urmatoarele caracteristici specifice: aspect exterior caracteristic partii anatomice care a constituit materia prima, culoare rosu inchis la exterior, aspect uniform si culoare predominant rosu-inchis, in cazul pulpei si mai neuniform si de culoare predominant rosu-deschis, in cazul pieptului de porc; ceafa prezinta o culoare rosiatica cu un usor aspect marmorat (bucati mici de grasime dispersate in masa musculara); cotletul are o culoare rosu inchis, uniforma fara grasime in compozitie; suprafata nelipicioasa, fara mucegai sau corpuri straine; in sectiunea transversala: culoare cu nuante de la rosu-inchis la rosu-deschis, cu consistenta ferma, usor elastica, care la taiere isi pastreaza integritatea; gust si miros - sarat, specific procesului, aroma specifica produselor din carne afumate cu lemn de esenta tare", se mentioneaza in comunicat.
Cererea de inregistrare in vederea dobandirii protectiei IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP a fost inaintata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de catre grupul aplicant Asociatia pentru Promovarea Salinatelor de Turda (APST), din judetul Cluj (procesator: CIA Aboliv SRL din comuna Mihai Viteazu). MADR precizeaza ca grupul aplicant are un rol important, conferit de art. 45 din Regulamentul nr.1151/2012, conform caruia acesta trebuie sa contribuie la garantarea calitatii, reputatiei si autenticitatii produsului "Salinate de Turda - IGP" pe piata, prin monitorizarea utilizarii comerciale a denumirii si informarea autoritatilor competente, in vederea asigurarii protectiei juridice. Totodata, grupul aplicant trebuie sa desfasoare activitati de informare si promovare a produsului catre consumatori. "Salinate de Turda -IGP" este un produs din Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sarate, afumate etc.) din anexa XI la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr.668/2014 al Comisiei Europene.
Alte produse identificate pentru o posibila inregistrare la nivel european sunt: respectiv Telemea de Vaideeni (judet Valcea), Branza de burduf de Bran, Gem de rubarba, Branza de Gulianca, Virsli de Hunedoara, Salam de Nadlac, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voinesti etc.
Astfel, „Salinate de Turda – IGP” se alatura celor 12 produse romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicatie Geografica Protejata), Salam de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Novac afumat din Tara Barsei (Indicatie Geografica Protejata), Scrumbie afumata de Dunare (Indicatie Geografica Protejata), Telemea de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Carnati de Plescoi (Indicatie Geografica Protejata), Cascaval de Saveni (Indicatie Geografica Protejata), Salata cu icre de stiuca de Tulcea (Indicatie Geografica Protejata), Telemea de Ibanesti (Denumire de Origine Protejata), Salata traditionala cu icre de crap (Specialitate Traditionala Garantata), Placinta dobrogeana (Indicatie Geografica Protejata) si Pita de Pecica (Indicatie Geografica Protejata).
In prezent, Romania mai are doua produse care se afla in etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobandirea protectiei Indicatiei Geografice Protejate - Batog deltaic de sturion si Babic de Buzau, iar in faza de opozitie europeana, pentru dobandirea protectiei Specialitate Traditionala Garantata – Sardeluta marinata.
Topul preferintelor Tadaaazz 2024 Clasamentul preparatelor preferate de romani este completat de...
Valorile maxime ale ajutorului : - pentru serviciile de intocmire si mentinere a registrului ge...
"Ciorba ocupa prima pozitie in topul preferintelor, fiind cel mai comandat fel de mancare traditi...