"Lunar, scoatem din piata sute de firme fantoma"
Miercuri, 05 August 2015
Miercuri, 05 August 2015
Numarul firmelor-fantoma din Romania a scazut semnificativ dupa introducerea noii proceduri de inregistrare in scop de TVA, ceea a condus la cresterea gradului de colectare a TVA la bugetul de stat in ultima perioada, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Gelu Stefan Diaconu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
'Am instituit de la 1 februarie a.c. o noua procedura de inregistrare in scop de TVA, iar aceasta masura a avut un efect remarcabil, prin cresterea gradului de colectare a taxei pe valoarea adaugata la bugetul de stat. In Romania exista un mare numar de firme fantoma, iar noua procedura de inregistrare a dus la diminuarea numarului acestor firme. Lunar, scoatem din piata sute de firme cu comportament fantoma', a afirmat Gelu Diaconu.
Potrivit acestuia, agricultura din Romania are o sarcina fiscala mult mai mica decat a celorlalte tari din Uniunea Europeana.
'In conditiile in care la noi peste 40 la suta din populatia tarii traieste in mediul rural, autoconsumul acestei categorii de populatie se afla in afara fiscalizarii. Totodata, agricultura din Romania are o sarcina fiscala mult mai mica decat a celorlalte tari din Uniunea Europeana. Nu in ultimul rand, exista categoria micilor mestesugari, de asemenea, in mare parte nefiscalizata', a mai spus presedintele ANAF.
Acesta a precizat ca evaziunea in materie de achizitii intracomunitare reprezinta la ora actuala o exceptie.
'Datorita actiunilor antifrauda, astazi evaziunea in materie de achizitii intracomunitare reprezinta exceptia si se produce in general pe transporturi de cantitati mici. Nu in ultimul rand, vreau sa va asigur ca fiscul face la ora actuala tot ce ii permite legislatia pentru recuperarea prejudiciilor din infractiuni. Avem deja un program de imbunatatire a structurilor administrative, iar de la 1 ianuarie vom avea masini ale structurii de executari silite, asa cum exista masini ale structurii de antifrauda. In ceea ce priveste confiscarea marilor averi, va recomand sa mai asteptati cateva zile si va asigur ca veti avea mari surprize', a mai spus Gelu Diaconu.
Presedinte ANAF a mentionat ca este posibil ca Romania sa iasa in cateva zile din procedura de infringement.
'In 2013 durata medie a rambursarii TVA era in Romania de 180 de zile, motiv pentru care Romania a intrat in infringement. Din aceasta procedura vom iesi probabil in urmatoarele zile, deoarece durata de rambursare a TVA s-a redus la aproximativ 60 de zile', a precizat Diaconu.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...