Soldati instruiti pentru combaterea pestei porcine

Soldati instruiti pentru combaterea pestei porcine


Comitetul Local de Combatere a Bolilor Buzau a votat vineri, in unanimitate, doua hotarari privind instruirea de catre DSV a 20 de militari din cadrul Garnizoanei Buzau care vor actiona cu mijloace de transport in focarele de pesta porcina africana (PPA), respectiv confiscarea si uciderea animalelor transportate pe raza judetului fara documente sanitar-veterinare si de provenienta.

Potrivit prefectului judetului Buzau, Carmen Ichim, este vorba de "doua masuri suplimentare, care vor ajuta daca nu stoparea raspandirii virusului pestei porcine africane, macar la limitarea raspandirii acestuia".

 

"Cu siguranta, virusul a fost adus din alte judete cu focare deja confirmate, sunt anchetati mai multi comercianti din comuna Vadu Pasii care desi nu sunt crescatori de animale, acestia au adus porci vii in vederea comercializarii din comuna Ulmu, judetul Braila", a mai declarat prefectul Carmen Ichim.

 

La randul sau, directorul DSV Buzau, Ciprian Botezatu, a atras atentia ca "nu este o situatie bulversanta, alarmanta, ci sunt masuri de prevenire, Buzaul nu este un judet inchis, comercializarea si transportul porcilor este permis, chiar si intrarile in zonele protejate, dar numai cu documente sanitar-veterinare si de provenienta".

 

In judetul Buzau, au fost confirmate 11 focare de pesta porcina africana din exploatatii non profesionale si o exploatatie comerciala de Tip A, declarate in 8 localitati, precum si doua cazuri la mistret pe raza fondurilor de vanatoare 41 Beceni si 42 Aldeni.Poti fi interesat si de