Proiect pentru cresterea porcilor Mangalita, in colaps din cauza PPA

Proiect pentru cresterea porcilor Mangalita, in colaps din cauza PPA


Unul dintre proiectele selectate pentru finantare prin fonduri europene de catre Grupul de Actiune Locala (GAL) Dobrogea de Nord risca sa nu se mai realizeze din cauza focarelor de pesta porcina africana care se manifesta in judetul Tulcea.

Presedintele GAL Dobrogea de Nord, Dan Dragan, a declarat ca proiectul care s-ar putea sa nu se realizeze vizeaza cresterea porcilor calitativ superior de tip Mangalita si are un buget total de 15.000 de euro.

 

"Initiatorul proiectului a fost notificat (de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale - n.r.) sa semneze contractul de finantare. Noi suntem sceptici si nu stim ce o sa facem cu acest proiect. Daca se semnaleaza pesta porcina africana si in comunitatea din care face parte beneficiarul, am inteles ca nu va mai putea creste animale timp de 24 de luni, iar in aceasta situatie este clar ca nu-si va mai putea indeplini planul financiar propus", a mentionat Dan Dragan.

 

Proiectul privind infiintarea fermei zootehnice este unul din cele noua selectate in vederea finantarii prin Masura 7 a Strategiei de dezvoltare propusa de GAL Dobrogea de Nord pentru 12 unitati administrativ-teritoriale din judet.

 

PPA a inceput sa activeze in Romania in urma cu aproape un an, in zona de nord-vest. In luna iunie a acestui an, atunci cand s-au identificat primele focare in zona de sud-est a Romaniei, in Delta Dunarii, evolutia virusului a devenit agresiva, conform autoritatilor nationale, iar din acest motiv s-a decis luarea unor masuri suplimentare de combatere a virusului.

 

La inceputul acestei saptamani, boala era confirmata in 57 de localitati din judetul Tulcea, iar numarul total al focarelor a fost de 466. Totodata, in aceeasi perioada mentionata, medicii veterinari tulceni au inregistrat 16 suspiciuni de PPA in noua localitati din judet, probele confirmate in laboratorul din Tulcea fiind transmise spre reconfirmare Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti.

 

PPA nu afecteaza oamenii, dar are impact la nivel social si din punct de vedere economic. Aceasta boala virala a porcinelor domestice si salbatice are o evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc, iar pentru ea nu exista vaccin si nici tratament. Boala nu este periculoasa pentru oameni, insa pot reprezenta o sursa de infectie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate in focare si nerespectarea normelor sanitar-veterinare prevazute de legislatia in vigoare.



Poti fi interesat si de