Pesta porcina africana a decimat efectivele de mistreti din Buzau

Pesta porcina africana a decimat efectivele de mistreti din Buzau


Pesta porcina africana (PPA) a redus semnificativ efectivele de porci mistreti, atrag atentia autoritatile din domeniul silvic si medicii veterinari, motiv pentru care si cotele de recoltare au fost diminuate.

Potrivit Directiei Silvice Buzau, in anumite areale, in special in zona de deal si campie, efectivele de porc mistret s-au redus cu pana la 90 la suta.

 

'Din pacate, o data cu aparitia pestei porcine africane efectivele de porc mistret sau redus in fondurile administrate, in special in fondurile din zona de camp si deal, in zona de munte cazurile au fost mai putine. In anii anteriori spre exemplu pe Fondul 33 Siriu au fost gasite 7 exemplare moarte. Anul acesta nu au fost gasite animale moarte dar efectivul se vede si din evaluari si din urme. Sunt suficiente date care ne dau clar o scadere a efectivelor de porc mistret chiar cu 60-70 la suta mai mici, in special in zona de camp spre 80-90 la suta. Sunt fonduri in care porcul mistret a disparut. Pe fondurile de munte aveam in jur de 50-60 de exemplare ori acum au scazut la 35-40 de exemplare maxim, motiv pentru care am redus si cota de recolta ', a declarat responsabilul cu vanatoarea din cadrul Directiei Silvice Buzau, Liviu Marfiuc.

 

Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) pune reducerea efectivelor porc mistret pe seama unei presiuni virale ridicate si a raspandirii PPA de catre animale dintr-un fond forestier intr-altul.

 

'Au scazut efectivele semnificativ in mediul silvatic, nu au rezistat virusului PPA. Exista o presiune foarte mare datorita faptului ca in mediul silvatic PPA evolueaza si apar cazuri frecvente. In urma partidelor vanatoare se fac analize la carnea recoltata in directia PPA si examen trichineloscopic, ultimul caz pozitiv fiind inregistrat pe fondul de vanatoare Berca in luna noiembrie 2023. Porcii mistreti migreaza in mediul silvatic dintr-un fond forestier in altul, putand sa se deplaseze pe distante de pana la 100 km. Nu exista o bariera in miscarea acestora. Pot ajunge in Buzau din Vrancea sau din Covasna sau invers pot migra in judetele limitrofe si pot vehicula virusul dintr-o zona in alta. Din acest motiv se impune respectarea cu strictete a masurilor de biosecuritate astfel incat vanatorii sa nu vehiculeze virusul PPA in gospodariile de pe raza unitatilor administrativ teritoriale', a precizat purtatorul de cuvant al DSVSA Buzau, Iulian Moca.

 

DSVSA atrage atentia cu privire la faptul ca porcii mistreti sunt vectorii principali ai imbolnavirilor cu PPA in exploatatiile profesionale sau in gospodarii.



Poti fi interesat si de