Pescarii din Delta Dunarii au inregistrat capturi importante de stiuca

Pescarii din Delta Dunarii au inregistrat capturi importante de stiuca


Au fost raportate capturi importante de stiuca in acest sezon, pescuitul speciei urmand sa se suspende saptamana aceasta, conform ordinului de prohibitie a pescuitului emis de Ministerul Agriculturii si cel al Mediului.

Presedintele Federatiei Organizatiilor de Pescari din Delta Dunarii (FOPDD), Lucian Sanda, a declarat ca anul acesta pescuitul la stiuca s-a desfasurat in conditii dificile, nivelul ridicat al apei crescand consumul de combustibil al barcilor pescaresti.

 

'Au fost capturi importante anul acesta. S-au pescuit si cate 60-70 de kilograme de stiuca pe barca. In anii trecuti, se prindeau chiar si 5 kilograme de stiuca pe barca. Acum avem semnale ca stocul de stiuca s-a refacut si consideram ca apele mari au un efect benefic', a afirmat presedintele FOPDD.

 

Lucian Sanda a amintit ca nivelul ridicat al apelor din Delta favorizeaza reproducerea resursei piscicole.

 

'In apele mari, pestele se prinde mai greu, dar avantajul este ca vine perioada de reproducere. Se stie ca pestele se reproduce pe zona inundabila. Cata vreme nu gaseste frunza, planta proaspata pe care sa depuna icrele, le varsa in Dunare si se pierd. Deci, apele mari sunt benefice orice ar fi. Chiar daca prindem noi mai greu, macar pestele se reproduce bine si vom avea in doi, trei ani productie buna', a spus presedintele Sanda.

 

El a apreciat faptul ca anul acesta ordinul de prohibitie a fost publicat in luna ianuarie.

 

'Este un lucru extraordinar ca ordinul de prohibitie a iesit la timp ca sa opreasca pescuitul la stiuca. De regula, aveam probleme, pentru ca ordinul iesea tarziu, iar prohibitia la stiuca era foarte scurta', a mentionat presedintele FOPDD, Lucian Sanda.

 

Potrivit ordinului de prohibitie, pescuitul la stiuca va fi interzis in perioada 1 februarie - 20 martie.

 

Stiuca este un peste cu o valoare economica foarte mare si este apreciata pentru carnea dietetica, dar mai ales pentru icre, datorita boabelor care sunt mari si galbene, comparabile cu cele de sturion.

 

Potrivit lucrarii 'Atlasul pestilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii', semnata de cercetatorul Vasile Otel, capturile de stiuca au scazut de-a lungul timpului, de la peste 2.600 de tone in anul 1965 la 4 tone declarate de pescari in anul 1995.



Poti fi interesat si de