Noi focare de pesta porcina africana in doua judete din Romania

Noi focare de pesta porcina africana in doua judete din Romania


Un focar de pesta porcina a fost confirmat intr-o gospodarie din localitatea Ip, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj intrunindu-se luni, in sedinta extraordinara, pentru a stabili un plan de masuri pentru controlul bolii.

"Planul stabileste ca, incepand cu data 8 iulie se impune o zona de protectie in jurul focarului din localitatea Ip, cu o raza de trei kilometri, incluzand localitatile Ip, Cosniciu de Jos, Zauan Bai si Zauan - partial, respectiv o zona de supraveghere, cu o raza de 10 kilometri, incluzand localitatile Marca, Port, Lesmir, Sumal, Camar, Carastelec, Cristelec, Pusta, Bilghez, Zauan- partial, Nusfalau, Drighiu, Aleus, Halmasd, Cerisa, Cosniciu de Sus, Marca Huta si Fufez din judetul Salaj si localitatile Valea Cerului, Suplacul de Barcau si Balc - partial din judetul Bihor", se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni de Institutia Prefectului Salaj.

 

Conform sursei citate, in exploatatia in care a fost identificat noul focar, s-au luat o serie de masuri, precum: plasarea exploatatiei sub supraveghere; inventarierea animalelor existente in exploatatie, examinarea clinica a acestora si recoltare de probe de sange; intocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infectie; sacrificarea animalelor din exploatatie; ecarisarea teritoriului prin ingroparea cadavrelor de porci si dezinfectia in totalitate a exploatatiei.

 

In prezent, in judet mai este activ un focar la porci domestici, aparut la finele lunii mai, intr-o gospodarie din localitatea Mesenii de Jos.

 

Alte trei focare de pesta porcina africana au fost confirmate in gospodarii din satele Ostroveni, Gighera si Nedeia din judetul Dol. S-au mai inregistrat focare si la porci mistreti, iar autoritatile au luat primele masuri de prevenire si au sacrificat 35 de animale.

 

"Medicii veterinari din zona ne-au informat ca au suspiciuni de animale bolnave in Gighera, Nedeia si Ostroveni si au venit cu probele la Craiova. Am facut examenul preliminar, am suspicionat peste porcina, am recoltat probe de la porcii mortii, iar analizele de laborator au confirmat boala. Luni dupa-amiaza am avut semnale ca sunt mistreti morti in zona Gighera, aproape de varsarea Jiului in Dunare, iar in locatiile pe care ni le-au indicat niste persoane care treierasera graul, am gasit cativa mistreti in stare avansata de descompunere de la care am recoltat probe. In total am recoltat zece probe de la zece mistreti, pentru ca de la cei care erau in stare avansata de putrefactie nu s-au mai putut recolta probe", a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj, dr.Costica Retea.

 

Potrivit sursei citate, rezultatele de laborator au confirmat pesta porcina in patru gospodarii, iar 35 de porci au fost ucisi preventiv si exploatatiile sunt supravegheate. Gospodariile in care au fost depistate animale bolnave se afla la marginea satelor, unde gospodarii au stane, si se afla foarte aproape de zona in care au fost gasite cadavrele de mistreti.

 

"Aceasta este dovada ca boala a evoluat mai intai la mistreti, dupa care s-au imbolnavit porcii din respectivele gospodarii. Au mai fost si cateva gospodarii unde au fost duse furaje din zona infectata", a mai spus dr.Costica Retea.

 

In acest moment, medicii veterinari monitorizeaza zona si realizeaza catagrafia tuturor porcinelor din gospodarii, iar in functie de evolutia bolii vor stabili daca vor mai fi sacrificate si alte animale.

 

In ceea ce priveste comuna Teasc, unde au fost depistate in urma cu doua saptamani focare de pesta porcina, reprezentantii DSVSA Dolj sustin ca aici boala este stationara, au fost confirmate 16 cazuri, au fost descoperiti 25 de porci morti si alti 78 au fost ucisi.



Poti fi interesat si de