Importurile de oua fac concurenta neloiala fermierilor romani

Importurile de oua fac concurenta neloiala fermierilor romani


Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) solicita sprijinul autoritatilor pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta sectorul avicol si fermierii care produc oua destinate consumului uman, in special a celor legate de practicile comerciale neloiale ale retelei comerciale din Romania si de importurile de oua la preturi de dumping.

UCPR, preocupata de mai multi ani de faptul ca efectivele de gaini ouatoare din fermele industriale nu cresc, ramanand constante in ultimii 4 ani la circa 6 milioane de capete anual, in conditiile in care Romania este dependenta de importuri in lunile reci din an, a facut o analiza a acestei situatii din care reiese ca importurile de oua din Polonia se fac la preturi de dumping, subpretul practicat pe piata proprie a Poloniei, concurand neloial fermierii romani, precizeaza UCPR, intr-un document transmis Guvernului, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Consiliului Concurentei.

 

De asemenea, analiza Uniunii Crescatorilor de Pasari arata ca reteaua comerciala din Romania nu scade preturile la raft in aceeasi masura cu reducerea practicata de fermieri, desi pretul oului de consum la poarta fermei nu are o evolutie liniara, acesta fiind sub costul de productie, circa 8 luni dintr-un an si doar 4 luni se vinde peste costul de productie.

 

"In perioada septembrie-decembrie 2017, in Uniunea Europeana (UE) a existat o criza a oualor de consum, criza determinata de contaminarea cu Fipronil a oualor de consum in cateva tari ale UE. La aceasta situatie s-a adaugat, in mai mica masura insa, evolutia gripei aviare in multe ferme din UE si de asemenea un focar de Salmonella la gaini pentru oua de consum in Polonia. Toate aceste probleme aparute in sectorul avicol al UE au dus la eliminarea din productie a unui numar mare de gaini care produc oua si, evident, la scaderea ofertei de oua de consum pe piata UE. Romania, care desi nu a avut probleme cu niciunul dintre evenimentele de mai sus, a resimtit in piata aceasta criza prin cresterea pretului oualor de consum la poarta fermei, dar mai ales in reteaua comerciala. Oul de consum este un produs care se vinde direct de la ferma in reteaua comerciala, fermierii facand toate operatiunile necesare punerii pe piata, respectiv: produc ouale, le sorteaza, le marcheaza, le ambaleaza si le transporta la magazin. Reteaua comerciala face practic doar stocarea pe perioada limitata si comercializarea", sustin reprezentantii asociatiei patronale.

 

In aceste conditii, in analiza UCPR se precizeaza ca inflatia in piata oualor a crescut doar in reteaua comerciala, in conditiile in care pretul mediu la poarta fermei, in perioada ianuarie - decembrie 2017, a fost de 0,363 lei/ou, reprezentand 99,72% din pretul lunii decembrie 2016, in timp ce reteaua comerciala, in aceeasi perioada, a practicat preturi de 103,38% fata de pretul lunii decembrie 2016.

 

Astfel, costul mediu estimat al unui ou produs in ferme industriale, sortat, marcat, ambalat si transportat la magazin este de 0,360 lei/ou.

 

Datele UCPR mai arata ca, in luna ianuarie 2018, pretul oualor la poarta fermei a ajuns la 0,432 lei/bucata, fiind cu 21,5% mai mic fata de decembrie 2017, in timp ce reteaua comerciala a redus pretul cu doar 1,98%. Totodata, in februarie 2018, pretul a scazut din nou la 0,349 lei/ou, ceea ce inseamna o reducere cu 36,55% fata de luna decembrie 2017, in timp ce reteaua comerciala din Romania a coborat pretul cu doar cu 5,97%.

 

In acest context, practicile comerciale neloiale ale retelei comerciale din Romania si importurile la preturi de dumping fac ca efectivele de gaini ouatoare sa nu creasca numeric in fermele industriale, iar Romania sa ramana dependenta de importuri mai ales in perioadele reci din an si consumatorii din Romania nu beneficiaza astfel de avantajele pretului mai mic la poarta fermei, fata de media UE 28.

 

Datele UCPR arata ca, in luna februarie 2018, pretul mediu la poarta fermei in Romania a fost de 0,349 lei/ou, in timp ce in UE 28 pretul mediu la poarta fermei a fost de 0,443 lei/ou. In concluzie, UCPR cere autoritatilor sa analizeze in ce masura aspectele prezentate in analiza si cele sesizate de fermieri (plata de taxe si servicii catre reteaua comerciala mascata sub diferite forme) se constituie in practici comerciale neloiale, dar si in ce masura este afectata competitivitatea intreprinderilor la nivel european si perturbata piata unui stat membru si "in ce masura putem vorbi de un posibil element de ajutor de stat in Polonia".Poti fi interesat si de